-  Norges lakseråd er helsefarlig

Mattilsynets anbefaling til folk om hvor mye laks det er trygt å spise, overskrider Verdens helseorganisasjons grense for giftinntak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Det hevder seniorforsker Claudette Bethune ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).


I dette intervjuet går seniorforskeren ut mot hva hun hevder er feilinformasjon om og sviktende kontroll av en av Norges viktigste næringer.
-  Myndighetene gambler med folks helse gjennom å bagatellisere og feilinformere om risikoene ved oppdrettslaks, sier Bethune til Dagbladet.

-  Gale fakta

-  Det eneste rådet myndighetene gir er: «Oppdrettslaks er trygt å spise. Spis mer fisk». Å bruke gale fakta og tilbakeholde informasjon om matsikkerhet er å føre folk bak lyset, sier forskeren.

Hun viser til at Mattilsynet seinest i november anbefalte i et brev til en forbruker at en person som veier 70 kilo, og ikke spiser produkter med spesielt høye dioksinverdier, «trygt kan spise oppdrettslaks tre ganger per uke».

Sosial- og helsedirektoratet skriver:

«Generelt anbefaler vi alle å spise mer fisk.»

Overfor Dagbladet oppgir Mattilsynet at de går ut fra at nivået på dioksin og dioksinliknende PCB (dioksiner) i oppdrettslaks er på 1,7 picogram (pg) WHO-TEQ/g (picogram toksiske ekvivalenter per gram fisk).

 MENER NORGE GÅR OVER GRENSA:  -  Å bruke gale fakta og tilbakeholde informasjon om matsikkerhet er å føre folk bak lyset, sier seniorforsker Claudette Bethune. Foto: Oddmund Lunde
MENER NORGE GÅR OVER GRENSA: - Å bruke gale fakta og tilbakeholde informasjon om matsikkerhet er å føre folk bak lyset, sier seniorforsker Claudette Bethune. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Grensa overskrides

Ifølge seniorforsker Bethune innebærer dette at en person på 70 kg, som spiser en laksefilet på 200 gram, overstiger Verdens helseorganisasjons (WHO) grense for tolerabelt daglig dioksininntak.

WHOs grense følger skalaen 1-4, der 1 er tryggest. Mattilsynets anbefaling innebærer et inntak på 4,86, ifølge Bethune.

Nylig opplyste Mattilsynet til Dagsavisen at de gikk ut fra at giftinnholdet i laks er 1,9 pg WHO-TEQ/g. Da overskrides WHO-grensa med 1,42, ifølge forskeren.

Hun har dokumentasjon på at Mattilsynet i et brev nylig oppga at de beregnet giftnivået til å være så lavt som 1,08 pg WHO-TEQ/g.

-  Uansett om vi går ut fra 1,9 eller 1,7 er vi over WHOs tolerable daglige dioksin-inntak. Så hvis jeg spiser 200 gram fisk en dag, så kan jeg ikke drikke melk eller spise matpakka den dagen.

Verre for gravide

Hun legger til at eksponeringen selvfølgelig er alvorligere for gravide og barn.-  Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og Mattilsynet sier de aksepterer Verdens helseorganisasjon. Det gjør de ikke. For WHO snakker om daglig inntak av dioksiner, ikke ukentlig, slik vi gjør i Norge. Er det å ignorere dette å gi gode råd til offentligheten? Jeg syns det virker ansvarsløst, sier seniorforskeren.

Høyst uklart

Omregnet i EUs mål for tolerabelt dioksin-inntak i løpet av ei uke, vil man i teorien kunne spise tre laks i uka, ifølge forskerens beregninger.

-  Men øvrig dioksin-inntak må tas med, og ifølge VKMs beregninger er det normalt med et snittinntak på 7,7 i uka. Jeg syns det er høyst uklart om myndighetene inkluderer dette når de gir råd om hvor mye laks folk kan spise, sier Bethune.