Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges lengstværende asylbarn Hawjin (12) og Nawjin (10) får bli i Norge likevel

Tingretten ville sende de to Haugesund-jentene til Iran. 

FÅR BLI: De to søstrene Hawjin (12) og Nawjin (10) er født og oppvokst i Haugesund, men Utlendingsnemda ville sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn.
Her er de sammen med Far Naser Alinejad (35) og kona Nashmil Rasulpoor
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
FÅR BLI: De to søstrene Hawjin (12) og Nawjin (10) er født og oppvokst i Haugesund, men Utlendingsnemda ville sende dem til Iran av innvandringsregulerende hensyn. Her er de sammen med Far Naser Alinejad (35) og kona Nashmil Rasulpoor Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember 2015 opprettholdt tingretten vedtaket om å sende de to Haugesund-jentene Hawjin og Nawjin Alinejad og familien til Iran. I dag kom svaret på ankesaken i Borgarting lagmannsrett, og det ble bestemt at de to jentene får bli i Norge likevel.

Søstrene har bodd henholdsvis ti og tolv år i Norge, hvilket medfører at de antagelig er de lengstværende asylbarna i landet noensinne.

- Jeg har bare snakket såvidt med far. Han ble overveldet, og sprer nå de gode nyhetene til sine mange støttespillere, sier familiens advokat Jan Birkeland til Dagbladet. Han sier at de etter behandlingen i lagmannsretten hadde et håp om å vinne fram i dag.

Det var H-Nytt som først omtalte saken.

Født i Norge

I 2004 ble Hawjin (12) født på sykehuset i Haugesund og i 2006 kom lillesøster Nawjin (10) til verden. I april i 2015 kom beskjeden fra UNE om at jentene må ut av landet. Foreldrene kom hit i 2003 og UNE vil sende ut familien av innvandringsregulerende hensyn. Tingretten ga i desember 2015 UNE medhold.

Tingretten mente foreldrene «ikke har oppfylt sin plikt til å dokumentere sin identitet, og at de heller ikke har tatt nødvendige skritt for å framskaffe slik dokumentasjon», noe foreldrene selv bestrider. Grensa for å regnes som et lengeværende asylbarn med særlig tilknytning til Norge, er 4,5 år.

Retten skrev den gang at barn som har vært i Norge over grensa på 4,5 år likevel kan få avslag, fordi myndighetene ønsker å «unngå at barn brukes for å gi en familie som ikke forlater landet opphold».

Har aldri vært i Iran

Advokat Birkeland og familien mener at avgjørelsen om å sende de to jentene til Iran har vært bygget på feil faktum hele tiden, og i dag vant familien.

Utlendingsnemda (UNE) har vurdert faktum feil på flere punkter, både hva gjelder barnas tenkte situasjon ved eventuell retur til Iran, omsorgsevne fra foreldre og flere andre forhold knyttet til innvandringsregulerende hensyn.

- UNE har trodd at jentene har masse familie i Iran, de har trodd at jentene kan undervisningsspråket. Begge deler er feil. Nå er vi glade for å fått det resultatet vi har ønsket og håpet på.

Advokat Helge Røstum sier til Haugesunds Avis at hans klient, UNE, skal sette seg inn i dommen før de kommenterer den og en eventuell anke.

Jentene har bodd i Norge i hele sitt liv, har aldri vært i Iran og snakker kav haugesunddialekt. Ingen av dem snakker persisk. Dagbladet møtte familien før rettssaken startet i slutten av november 2015.

- Det er urettferdig. Mamma og pappa har bodd her i 13 år, og jeg har alltid bodd her. Jeg er norsk, og vil ikke dra til Iran, sa den gang 11-årige Hawjin til den gang.

Får full erstatning

Nå har lagmannsretten kommet til at vedtaket om ikke å innvilge oppholdstillatelse for de to jentene etter utlendingslovens paragraf 38, er ugyldig.

Saken ble utvidet til å omfatte gyldigheten av asylvedtaket i anken. Tingretten har dermed avgjort hvorvidt vedtaket om ikke å innvilge oppholdstillatelse på humanitært grunnlag er gyldig.

Det betyr at de ankende parter har vunnet saken, og de har krav på full erstatning for saksomkostninger på nesten 400 000 kroner, ifølge dommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling