Norges mektigste homofile

Bjarte Hjelmeland er Norges mektigste homofile innenfor kultur mener Dagbladets jury. Selv er han skeptisk til en slik kåring

MEKTIG: Bjarte Hjelmeland.  Foto: HENNING LILLEGÅRD
MEKTIG: Bjarte Hjelmeland. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en serie artikler vil Dagbladet nominere og kåre Norges mektigste homofile i ulike bransjer. I dag tar vi for oss medier, kultur og idrett.

Hjelmeland mektigst

Dagbladets jury har kåret Bjarte Hjelmeland til Norges mektigste homofil innenfor kultur, selv er han svært skeptisk til en slik kåring:

Det er sikkert godt ment, og meningen er nok at jeg skal bli glad, eller stolt, men jeg stiller meg bare litt undrende til kåringen, sier Bjarte Hjelmeland (39).

Hjelmeland er teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, samt sanger, skuespiller og regissør. I ferien fra teateret er han travelt opptatt med å spille inn nye episoder av TV2-serien «Hvaler» på Hvaler.

Skeptisk

En enstemmig jury mener Hjelmeland er klart mektigst av alle skeive i kulturverdenen. Han har en rekke kritiske spørsmål:

—Var det mine evner som kulturleder som ble bedømt, eller vant jeg ut fra mengden presseklipp hvor det nevnes at jeg er homo? I og med at jeg vant homokåringen, er jeg da automatisk diskvalifisert til å delta i «Den andre kåringen», den mellom de andre kulturlederne?

Teatersjefen reagerer med «en vammel følelse av å være utsatt for omvendt stigmatisering», og har lite lyst til å være del av det han kaller en «kvasiseriøs agurkkåring» som han frykter sementerer mer enn den utfordrer holdninger. Samtidig viser strategien hans hvorfor han er en verdig vinner av kategorien:

—Så lenge jeg har vært i offentlighetens lys, har jeg alltid vært åpen om min seksuelle orientering, og stolt av det jeg er. Jeg tror på viktigheten av åpenhet i alle samfunnsledd, og spesielt i lederfunksjoner og framskutte posisjoner. Likevel har jeg alltid ment at det jeg gjør er det avgjørende og det jeg ønsker å bli bedømt ut ifra, ikke legningen, sier Hjelmeland.

Gjør det for å feire
I Dagbladets jury sitter sjefsredaktør Anne Aasheim, leder i Dagbladets politiske avdeling Martine Aurdal, maktforsker Siri Meyer og administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller.

MEKTIG: Knut Olav Åmås.
MEKTIG: Knut Olav Åmås. Vis mer

-Vi bestemte oss for å gjøre dette fordi vi mener det er verdt å feire at homofile nå finnes i maktposisjoner på alle samfunnets arenaer. Vi kårer ikke landets mektigste homofile fordi de er gode i sin klasse, men fordi vi synes det er flott at det nå er mulig å være åpent homofil i de fleste miljøer, skriver Martine Aurdal i sin kommentar om hvorfor Dagbladet gjør denne kåringen.


Medias makt øker

Blant mange sterke kandidater har juryen valgt å kåre Jan Erik Knarbakk (57) til den mektigste homofile innenfor medier og kommunikasjon. Knarbakks posisjon som konserndirektør i Schibsted gir ham avgjørende makt i et av verdens største medieselskaper, mener juryen.

Knarbakk føler ikke selv at han er en stor maktperson, men at han har stor innflytelse. Han tror mediene har mer makt enn noen gang:

—Mediene blir viktigere og viktigere i folks hverdag, vi er alle mediebrukere i en eller annen form i løpet av døgnet, sier Knarbakk.

—Jeg har vært i mediebransjen hele livet, men har aldri hatt så mye makt som i den tida jeg var redaktør. I nyhetsmediene haster alt, da må beslutninger tas kjapt. I Schibsted-ledelsen tas beslutninger på en annen måte. Her er det flere aktører som belyser problemstillinger fra flere sider før beslutningen tas.

Inspirator i idretten

I Idretts-Norge mener Dagbladets jury at Gro Hammerseng (29) er den mektigste homofile. Juryen kaller Hammerseng en mektig rollemodell for det norske folk. Som kaptein for håndballandslaget har hun vært med på å vinne EM, VM og OL i håndball.

MEKTIG: Gro Hammerseng.
Arkivfoto: Erik Johansen / SCANPIX
MEKTIG: Gro Hammerseng. Arkivfoto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

Hammerseng har inspirert flere i idrettsmiljøet til å stå fram. Håndballspilleren Are Grongstad har uttalt at Hammerseng var et forbilde for ham da han sto fram som homofil.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Hammerseng.