Mest makt: Ikke overraskende er det Erna Solberg og Siv Jensen som troner øverst på maktkåringen. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Mest makt: Ikke overraskende er det Erna Solberg og Siv Jensen som troner øverst på maktkåringen. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Norges mektigste kvinner

Nok en gang er de aller mektigste kvinnene i Norge kåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): For 10. gang har Kapital kåret Norges 300 mektigste kvinner. Ikke overraskende, toppes listen for fjerde år på rad av statsminister Erna Solberg.

- I et demokrati er det bra at politikerne er de mektigste, sa Solberg da hun takket for prisen i fjor.

Like selvsagt som at statsministeren troner øverst, er det også at landets finansminister, Siv Jensen, er den kvinnen i Norge med nest mest makt. Hun er i år som i fjor etterfulgt av nærings- og fiskeriminister Monica Mæland og NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Det første nye navnet i toppen av listen er Anniken Hauglie, som i desember i fjor ble utnevnt til arbeids- og sosialminister og dermed forvalter en tredjedel av statsbudsjettet.

- Inspirerende På plassen bak Hauglie kommer landets trolig mektigste bakspiller — stabssjef Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor, etterfulgt av den fremadstormende FrP-prinsessen Sylvi Listhaug.

- Jeg konsentrerer meg om å gjøre en god jobb. Men det er klart jeg har makt. Jeg sitter jo i regjeringen og er med på å utforme politikken som skaper endringer og bestemmer retningen Norge skal gå i. Det er inspirerende. Jeg håper også jeg kan bidra til at flere damer legger ned det arbeidet som kreves for å komme i posisjon, sier Listhaug til Kapital.

Bak innvandrings- og integreringsministeren følger LO-leder Gerd Kristiansen, forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, samt fjorårets nyutnevnte kulturminister, Linda Helleland.

Det er ifølge Kapital dermed ingen tvil om at toppolitikerne er de mektigste blant kvinnene, og i samfunnet. Her er kjønnsfordelingen generelt også jevnest, med oppunder 40 prosent kvinner på Stortinget og så nær man kommer 50 prosent i regjeringen.

Norges 10 mektigste kvinner 1. Erna Solberg
2. Siv Jensen
3. Monica Mæland
4. Kristin Skogen Lund
5. Anniken Hauglie
6. Julie M. Brodtkorb
7. Sylvi Listhaug
8. Gerd Kristiansen
9. Ina M. E. Søreide
10. Linda Helleland

Flere nyheter: To nordmenn på gjev Forbes-liste
- Ny regjeringsråd på plass
Blir første kvinnelige Høyesteretts-leder