Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges mektigste

Dagbladet kårer statsminister Kjell Magne Bondevik til den personen som har mest makt i Norge. Selv synes han dette er rett og rimelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mest makt politikk

Mest makt næringsliv

Mest makt embetsverk

Mest makt medier/kultur

Mest makt organisasjoner

Dette er femte gangen Dagbladet kårer Norges maktelite.

-  Kåringen er vel en bekreftelse på at jeg fyller statsministerrollen, sier han.

Årets budsjett var det sjuende han har vært med på å lose gjennom i Stortinget som statsminister. I oktober rykket han forbi Per Borten og opp på tredjeplass i konkurransen om hvem som har vært norsk statsminister lengst etter krigen. Nå har han bare Gro og Einar over seg på pallen. Men opp til dem er det langt. I mellomtida har han satt seg et annet mål: Blir Bondevik II-regjeringen sittende til valget, vil den være den første regjering siden 1969 (Borten-regjeringen) som har sittet gjennom en hel stortingsperiode.

-  Man skal aldri ta slikt for gitt i politikken, men det er noe å strekke seg mot, sier han.

Sliter

Bondevik erkjenner at regjeringspartiene sliter på meningsmålingene, men viser til at det samme er tilfelle for regjeringene i mange andre land.

-  Misnøye i samfunnet rettes gjerne mot regjeringa og regjeringspartiene.

Men Bondevik tror det er mulig å snu dette.

-  Vi begynner nå å merke de positive resultatene av de stramme budsjettene fra 2002 og 2003 ...

-  ...stramme budsjetter? Ingen finansminister har brukt så mye av oljepengene som Foss?

-  Men så har da også oljeinntektene økt sterkt. De positive resultatene ser vi i form av lavere rente, lavere kronekurs og en ledighet på vei ned. Denne tendensen vi vil vare ved. Optimismen er på vei tilbake og vil komme oss til nytte i tida fram mot valgkampen neste høst, sier Bondevik.

Mer krevende

-  Er livet på toppen blitt mer krevende?

-  Utvilsomt, og mange faktorer bidrar til det. Mediene blir stadig mer pågående og kravstore, uten at jeg legger noe negativt i det. Globaliseringa gjør at en statsminister ikke lenger kan stelle bare med innenrikspolitikk, men i økende grad må vi opptre på den stadig viktigere internasjonale arena. Antall politiske saker har økt kraftig de siste 15-20 åra. Og tonen i den offentlige debatten er blitt tøffere og politikken mer personfokusert, sier Bondevik som har vært heltidspolitiker siden 1972 og i praksis flere år før det også.

-  Jo, det har vært ei lang økt, medgir han. Men han nekter å la seg lokke ut på hva som kunne være drømmejobben hvis regjeringa må gå etter valget og han ikke lenger kan gå tilbake til Stortinget.

-  Jeg er ikke enig i at jeg har satt meg på oppsigelse og jeg vil ikke bidra til spekulasjoner om hva jeg skal gjøre i framtida. Formen er god og jeg skal arbeide hardt for at regjeringspartiene vinner valget.

OPTIMIST: - Formen er god og jeg skal arbeide hardt for at regjeringspartiene vinner valget, sier Kjell Magne Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media