Norges mektigste

Statsminister Jens Stoltenberg (46) og hans kone, avdelingsdirektør Ingrid Schulerud (46) i Utenriksdepartementet, framstår som landets mektigste par etter at de rødgrønne vant valget og dannet regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingrid Schulerud har i flere år jobbet i UDs Europaavdeling som prosjektleder. I oktober i fjor ble hun utnevnt til avdelingsdirektør og leder for den nyopprettede seksjon for Sentral-Europa og EØS-finansieringsordninger i Europaavdelingen. Seksjonen har også ansvaret for åtte av de nye medlemslandene i EU.

Valgte halv stilling

Paret har to barn, og i Jens Stoltenbergs første statsministerperiode fra mars 2000 til oktober 2001, valgte Ingrid Schulerud å jobbe halv stilling i UD. Lite tyder på at hun har overveid noe liknende denne gangen. I et intervju med Dagbladets Magasinet i desember 2000 sa hun dette om at hun hadde valgt å jobbe halv stilling:

-  Framstill meg ikke som noe offer. Vi har tatt noen valg, sammen. Jeg definerer dette som en unntakstilstand.

Gransket for habilitet

Da Stoltenberg ble statsminister i fjor høst, ba han Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere habiliteten sin både i forhold til kona, Ingrid, og til faren, Thorvald, som er president i Norges Røde Kors.

I et sju siders brev kokluderer landets ypperste jurister med at statsministeren er i et grenseland når det gjelder hans far. Grunnen er at Norges Røde Kors sammen med andre organisasjoner har bedt staten utsette iversettelsen av stortingsvedtaket om at Norsk Tipping får enerett til å drive spilleautomater.Lovavdelingen er i tvil om Jens Stoltenberg er inhabil, men råder ham til å fratre ved behandlingen av disse spørsmålene. Stoltenberg bestemte seg umiddelbart for å følge rådet.

Er ikke inhabil

 PAR PÅ TOPPEN: Ekeparet Jens Stoltenberg (46) og Ingrid Schulerud (46) har vært sammen siden gymnasdagene. Han er statsminister i Norge, hun er inflytelsesrik avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet. Foto: Frank Karlsen
PAR PÅ TOPPEN: Ekeparet Jens Stoltenberg (46) og Ingrid Schulerud (46) har vært sammen siden gymnasdagene. Han er statsminister i Norge, hun er inflytelsesrik avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Når det gjelder forholdet til kona, Ingrid Schulerud, konkluderer Lovavdelingen med at han vil være inhabil bare «i helt spesielle tilfeller»:«Habilitetsspørsmål kan tenkes å oppstå der Schulerud personlig har direkte interesser i sakens utfall:

Der Schuleruds egen stilling blir berørt for eksempel ved vesentlige budsjettendringer.

Strukturelle endringer som berører hennes ansvarsområde.

Helt unntaksvis ved enkeltsaker der ektefellen har engasjert seg utover det vanlige for at saken skal få et bestemt utfall.

Ingrid Schulerud har ikke svart på Dagbladets henvendelser.