Norges mest ekstreme basestasjon

Skolten på Svalbard. Mobilnettets råeste punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLTEN (Dagbladet.no:) Dette er det mest ekstreme punktet på Telenors mobilnett. På 1128 meters høyde, på toppen av fjellet Skolten i Adventdalen på Svalbard står det en basestasjon. Den er kun tilgjengelig med helikopter, og utsettes for ekstreme påkjenninger fra naturen.

Av de om lag 7000 basestasjonene i Telenor Mobils GSM-nett, er dette trolig den mest utsatte, på grunn av vanskelig beliggenhet, og store påkjenninger fra vær og vind.

Dagbladet.no fikk være med Telenord Svalbard på vedlikehold av basestasjonen onsdag. På grunn av den særdeles vanskelige beliggenheten kan teknikerne kun vedlikeholde den 3-4 ganger i året.

I går var det minus 20 grader, lett vind og solskinn, så helikopteret kunne lett lande på toppen av fjellet, og teknikerne kunne gjøre jobben i løpet av et kvarter. Men andre ganger er vedlikeholdet både farlig og ukomfortabelt.

- I dag fikk vi se smørsida av Skolten. Men i perioder kommer vi ikke opp, på grunn av vind og tåke. Andre ganger kommer vi opp, men ikke ned igjen, og det hender vi har blitt tvunget til å overnatte i flere dager på toppen. Derfor har vi en nødhytte, med varme og litt proviant rett ved siden av senderen, sier Per Krokan, teknisk sjef i Telenord Svalbard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer