Norges mest ekstreme basestasjon

Skolten på Svalbard. Mobilnettets råeste punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLTEN (Dagbladet.no:) Dette er det mest ekstreme punktet på Telenors mobilnett. På 1128 meters høyde, på toppen av fjellet Skolten i Adventdalen på Svalbard står det en basestasjon. Den er kun tilgjengelig med helikopter, og utsettes for ekstreme påkjenninger fra naturen.

Av de om lag 7000 basestasjonene i Telenor Mobils GSM-nett, er dette trolig den mest utsatte, på grunn av vanskelig beliggenhet, og store påkjenninger fra vær og vind.

Dagbladet.no fikk være med Telenord Svalbard på vedlikehold av basestasjonen onsdag. På grunn av den særdeles vanskelige beliggenheten kan teknikerne kun vedlikeholde den 3-4 ganger i året.

I går var det minus 20 grader, lett vind og solskinn, så helikopteret kunne lett lande på toppen av fjellet, og teknikerne kunne gjøre jobben i løpet av et kvarter. Men andre ganger er vedlikeholdet både farlig og ukomfortabelt.

- I dag fikk vi se smørsida av Skolten. Men i perioder kommer vi ikke opp, på grunn av vind og tåke. Andre ganger kommer vi opp, men ikke ned igjen, og det hender vi har blitt tvunget til å overnatte i flere dager på toppen. Derfor har vi en nødhytte, med varme og litt proviant rett ved siden av senderen, sier Per Krokan, teknisk sjef i Telenord Svalbard.

Flyr opp drivstoff

Andre ganger har teknikerne måtte ta seg ned fjellsidene når toppen har vært dekket av tåke. Man kan gå opp på fjellet, men det er 9-12 timer fra Longyearbyen i august når det er tørt. Det kan ta dagevis om vinteren, og da kan forholdene bli ekstreme. Av og til går temperaturen ned til under førti grader.

Basestasjonen gir mobildekning i et enormt område. Den dekker Adventdalen helt inn til deler av Tempelfjorden, scootertraseene i retning Sveagruva, og platået over flyplassen der Svalsat tar ned sattelittdata.

IDYLL: Her viser Skolten seg fra sin beste side. Men vanligvis er dette en av de mest utsatte av de om lag 7000 basestasjonene i Telenor Mobils GSM-nett. Foto: Anders W. Hagen
IDYLL: Her viser Skolten seg fra sin beste side. Men vanligvis er dette en av de mest utsatte av de om lag 7000 basestasjonene i Telenor Mobils GSM-nett. Foto: Anders W. Hagen Vis mer

Også annet radiokommunikasjonsutstyr står på toppen av Skolten. Flyradio for innflygningen til lufthavnen, data- og telekommunikasjon til Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svea, og Røde Kors nødradio er plassert på toppen.

Det hele drives av to dieselaggregater. 3-4 ganger i året flys det opp tanker med drivstoff til aggregatene, flere tonn om gangen. Aggregatene lader batteriene, og fjernstyres av Telenor Svalbard fra Longyearbyen. Skolten-basestasjonen er oppgradert med EDGE-teknologi som muliggjør sending av MMS og data i større hastigheter enn det vanlige GSM-nettet.

Dyr i drift

- Den er også meget dyr å drifte. Mens en vanlig basestasjon har en kostnad på om lag 5 kroner timen, koster denne 36 kroner timen å holde i gang. vi har et budsjett på denne basestasjonen på 250.000 kroner i året, sier Krokan til Dagbladet.no.

Fra Skolten er utsikten fantastisk, med godt utsyn til Adventdalen, Adventfjorden og Longyearbyen mot vest. Kommunikasjonsmasta med basestasjonen er tettpakket med snø og is. På tross av de store påkjenningene har stasjonen lite nedetid.

- Tidligere hadde vi problemer, men de siste årene har den stort sett vært operativ. Vi er opptatt av å holde den gående, og vi er stolte av å få det til, sier Krokan.

Det bor om lag 1800 mennesker i Longyearbyen, men disse dekkes av andre sendere. Tirsdag åpnet Telenor 3G-mobilnett på Svalbard.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor mener Skolten er et eksempel på utfordringene for ethvert Teleselskap i Norge.

- Når man ser denne stasjonen gir det forståelse for de utfordringer vi har. Det er mye vær i Norge, og det er ikke enkelt å nå alle basestasjonene. Men de aller fleste kan nås med bil, snøscooter eller på ski, så Skolten er absolutt en av de mest ekstreme, sier han.

<B>LANGT FRA ALLFARVEI: </B>Noen ganger har teknikerne måtte ta seg ned fjellsidene, når toppen har vært dekket av tåke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer