Norges mest etterlyste - «Skyggen» ble tatt i går

Her er trolig mennene bak Stavanger-ranet. Tre av de er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Aleksander Toska (28)
, alias «Mesterhjernen»,
siktet, ikke pågrepet:

Straffedømt tre ganger, bøtelagt en gang.

Betegnes som lynende intelligent - er et sjakkgeni.

Tiltalt for bankbokstyveriet mot Gjensidige NOR på Bryn i Oslo, rettssaken starter til høsten. Sist dømt i mars, men politiet har ikke fått tak i ham. Gått i dekning.

Forretningspartner med profilerte personer i hiphopmiljøet. Er knyttet til «Spionasjebutikkeieren» gjennom en dom fra Oslo tingrett. Kjenner både «Skyggen» og «Mr. X». Var et hett navn i etterforskningen av ranet mot DNBs tellesentral på Løren i Oslo i 2000, da ranerne fikk med seg 30 millioner kroner. Skal ha blitt observert i Stavanger på det aktuelle tidspunktet, og gjenkjent av vitner som har vært på fotokonfrontasjon. Personer med inngående kjennskap til det kriminelle miljøet sier han har lett har tilgang på våpen.

- Han er i utgangspunktet ikke farlig, men ingen vet hva en person kan gjøre i en presset situasjon. Toska er meget smart. Han kan være hjernen bak flere ran, sier flere kilder.

Ridvan Halimi (25),
alias «Eksjugoslaven»,
siktet, ikke pågrepet:

Domfelt fire ganger. Første dom i 1998 - ti måneders fengsel. Siktet for medvirkning til ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.

I dekning på ukjent sted. Har hatt et forhold til en politikvinne. Kjenning av personer med tilknytning til hiphopmiljøet, og betraktes som bindeleddet mellom de norske og svenske kriminelle. Har vært etterlyst internt i politiet fra dag én. Beskrives som nådeløs i det kriminelle miljøet. Knyttes til Stavanger av vitner som har vært på fotokonfrontasjon.

- Han er tøff, svært tøff. Du vil ikke være fiende med denne mannen, hevder kilder med kjennskap til ransmiljøet.

Kjell Alrich Schumann (38),
alias «Skyggen»,
siktet, tatt i går:

Befalsutdannet, jobbet som trailersjåfør, opprinnelig fra Hedmark.

Er knyttet til flere ran. Beskrives som forkledningsmester og har fått tilnavnet fordi politiet mener han har hatt en rolle i flere uoppklarte ran. Domfelt en rekke ganger for flere forhold. Knyttet til «Mr. X» av vitner i saken. Politiet har forsøkt å komme i kontakt med ham i over ett år. Er mistenkt for å ha leid bolig på Roaldsøy ved Stavanger fra 21. desember til to dager før ranet. Ikke mange i det kriminelle miljøet kjenner Schumann. Er kjent for å holde seg i bakgrunnen.

- Han er en planlegger, en som bruker hodet framfor våpen. Schumann er smart, derfor har politiet brukt lang tid på å komme i kontakt med ham, sier kilder med kjennskap til ransmiljøet.

Jusuf Hani (23),
svenskalbaner, siktet, ikke pågrepet:

Bosatt i forstad til Göteborg. Domfelt flere ganger, siste gang for to og et halvt år siden i forbindelse med en skyteepisode. Tiltalen lød på alvorlig brudd på våpenloven. Stoppet i fartskontroll ved Stavanger like etter ranet sammen med en annen svenskalbaner, som sitter fengslet. Også observert i Stavanger like etter ranet.

Kom til Sverige i 1984, tre år gammel. Bodde mange år hjemme hos foreldrene i Västra Frölunda. I 1996 begynte han på handelsgymnaset. Jobbet seinere som dørvakt på en nattklubb. Knyttet til lederen (43) av den såkalte «Albanligaen». Skal ha vært 43-åringens livvakt en periode.

David Aleksander Toska (28) «Mesterhjernen»
Ridvan Halimi (25) «eks-jugoslaven»
Kjell Arich Schumann (38) «Skyggen» - er påbrepet.
Jusuf Hani (23)