Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MARIUS REIKERÅS

Norges mest omdiskuterte menneskerettighetsjurist kjemper på flere fronter: - Jeg reagerte kraftig på at han ba meg om å lyve

Marius Reikerås (44) har i årevis vært et konstant uromoment for norske myndigheter. Nå er han i strid på flere fronter.

GOD STEMNING: Marius Reikerås etter endt antibarnevernsforedrag i Tallinn - sammen med barnevernskritikerne Rune Fardal og Kirsten Leikny Femundsenden.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GOD STEMNING: Marius Reikerås etter endt antibarnevernsforedrag i Tallinn - sammen med barnevernskritikerne Rune Fardal og Kirsten Leikny Femundsenden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALLINN/OSLO (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at jeg har følt meg motarbeidet av systemet lenge.

Marius Reikerås (44) ser ut over den tynt befolkede konferansesalen i Nasjonalbiblioteket i Estlands hovedstad Tallinn. Det er 25. november. Et trettitall mennesker har trosset den iskalde høstvinden og betalt fem euro i døra for å høre den avskiltede advokaten «avsløre den norske menneskerettighetsbløffen».

På skjermen bak Reikerås dukker det opp to bilder. Ett av ei mor som er fratatt barna sine av barnevernet – og ett av Anders Behring Breivik. Den ene får hjelp – den andre ikke, ifølge Marius Reikerås.

- Hvorfor bruker du et bilde av massemorderen Anders Behring Breivik?

- Breivik og Mulla Krekar får dyre advokater oppnevnt av staten. De får realitetsprøve krenkelsene de mener er begått. Det er greit at de får det, men mannen i gata har ofte ikke sjans til å få den muligheten. De færreste i Norge får realitetsprøvd menneskerettighetene slik - eksempelvis i barnevernssaker, sier Reikerås til Dagbladet.

Fra talerstolen i Tallinn uttalte han, med en aksent som vitner om skolegang i USA i ungdommen:

- Offentlige myndigheter i Norge har en altfor arrogant holdning til de rettighetene vi har, med de lidelser det påfører. Nå skal menneskerettsbruddene og sannheten fram. Og krig skal det bli.

Varslet avskjed

For flere frustrerte skjebner er Marius Reikerås en helt.

AVSKJED: Marius Reikerås annonserte i fjor høst at han ville basere seg i utlandet. Faksimile: Facebook
AVSKJED: Marius Reikerås annonserte i fjor høst at han ville basere seg i utlandet. Faksimile: Facebook Vis mer

Han fronter kampanjer mot barnevernet og har fått en barnevernssak mot Norge opp i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Navnet hans dukker opp i den ene betente saken etter den andre – seinest hos den rabulistiske og voldsdømte bonden Jørgen Skarsvåg i Orkdal, som har plaget vettet av det lokale statsapparatet etter at eiendommene hans ble tvangssolgt. Reikerås sier at han hjalp ham med å peke på det de to mener var brudd på menneskerettighetene.

Tre uker før møtet i Tallinn annonserte Reikerås overfor sine 5000 venner og 17 000 følgere på Facebook at han nå ville gjøre comeback - med «et internasjonalt støtteapparat» i ryggen.

Barnevernshets

I en undersøkelse Dagbladet har gjort blant 104 barnevernledere kommer det fram at hver tredje barnevernansatt melder at de har fått trusler mot sine egne barn. De har blitt truet med at barna deres skal kidnappes, drepes og misbrukes seksuelt.

Mye av hetsen skjer på Facebook. Reikerås sier han selv ikke henger ut enkeltansatte i barnevernet. Men mange av de som trakasserer og truer trykker nettopp Reikerås til sitt bryst. Flere av dem har tatt turen til Tallinn.

- Ja, de har sikkert uttalt seg uheldig. Ja, de er blitt straffeforfulgt av offentlige myndigheter for noen av uttalelsene, men det fratar dem ikke for den retten de har til å søke rettferdighet, sier Reikerås.

Han mistet advokatbevillingen i mai 2009 - etter en millionkrangel med tre klienter. Han er seinere dømt for å ha jobbet ulovlig som advokat, men har anket dommen. At bevillingen forsvant, var årsaken til menneskerettighetskampen han driver i dag.

- Det er årsaken til mye av den menneskerettighetskampen jeg driver i dag. Mine opplevelser med dette systemet er også en årsak til at jeg har basert meg i utlandet, sier han til Dagbladet.

GRÜNDER: Ziad Badarneh påsto at hans løsning for infotainmentsystemet i biler - som viser kart, GPS, telefon og musikk - var misbrukt av Mercedes og BMW. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
GRÜNDER: Ziad Badarneh påsto at hans løsning for infotainmentsystemet i biler - som viser kart, GPS, telefon og musikk - var misbrukt av Mercedes og BMW. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

20 milliarder på spill

En som har havnet i konflikt med Reikerås er gründeren Ziad Badarneh (54) fra Oslo. Han mente i 2011 at han sto overfor sitt livs sjanse. Han hadde utviklet en betjeningsløsning for underholdningssystemet i biler – og mente at løsningen var blitt misbrukt av både BMW og Mercedes-Benz.

Derfor mente Badarneh at bilgigantene skyldte ham totalt 20 milliarder kroner.

Reikerås skulle hjelpe ham med påståtte menneskerettighetsbrudd i saken.

GRÜNDER: Ziad Badarneh trodde Marius Reikerås skulle hjelpe ham å knuse BMW og Mercedes-Benz i retten. I stedet endte det i full krangel. Foto: Privat
GRÜNDER: Ziad Badarneh trodde Marius Reikerås skulle hjelpe ham å knuse BMW og Mercedes-Benz i retten. I stedet endte det i full krangel. Foto: Privat Vis mer

Nå er de to i åpen konflikt. Skittkastingen hagler - fra begge sider.

Fordi han ikke lenger hadde advokatbevilling, måtte Marius Reikerås være ansatt i et av Ziad Badarnehs selskaper for å kunne representere ham. Det ble lagd en arbeidskontrakt der Reikerås sto oppført som administrerende direktør i selskapet Justisia AS. Hvem som først lagde avtalen er fortsatt bestridt. Og etter hvert surnet forholdet de to imellom.

Ville ha millionlønn

1. februar 2013 anmeldte Badarneh Marius Reikerås til politiet. To uker seinere svarte Reikerås med å begjære Justisia AS konkurs. Reikerås hevdet Badarneh skyldte ham 1,2 millioner kroner i ubetalt lønn. Han vant fram, og Oslo byfogdembete åpnet konkurs i Justisia AS. Badarneh anket - og vant fram i Borgarting lagmannsrett. Reikerås fikk aldri sine 1,2 millioner. I dommen heter det at «det er betydelig tvil om ansettelsesforholdets realitet».

- Min jobb var knyttet opp mot potensielle menneskerettsbrudd. Vel betalte han turene fra Bergen til Oslo og bespisning ved felles måltider. Det ble imidlertid tidlig klart at Badarneh ønsket å utnytte min arbeidskraft gratis, hevder Reikerås overfor Dagbladet.

Han mener fortsatt at arbeidsavtalen ga ham rett på lønn – selv om lagmannsretten mener noe annet.

- Tappet konto

Badarneh hevder også at Reikerås ikke bare krevde penger han ikke hadde rett på. De to er også sterkt uenige om bevegelsene på en konto som Reikerås fikk benytte.

I ENGLAND: Dette er noen av Reikerås' transaksjoner som Ziad Badarneh reagerer på.
I ENGLAND: Dette er noen av Reikerås' transaksjoner som Ziad Badarneh reagerer på. Vis mer

Juristen fikk disponere et bankkort tilhørende Justisia AS. En bankutskrift som Dagbladet har fått tilgang til viser at kortet ble brukt til å bestille hotellrom og flybilletter, og til flere transaksjoner i England.

- Dette er uttak som åpenbart ikke har noe med patentsaken å gjøre, sier Ziad Badarneh.

Det er Reikerås dypt uenig i. Han mener det er «meningsløst» av Badarneh å si at uttakene ikke har noe med patentsaken å gjøre.

- Det var enighet mellom meg og Badarneh at jeg skulle reise til Strasbourg, via London og Paris. Det er riktig at jeg i forkant av denne turen fikk et kort av ham. Jeg dekket noen utgifter selv - og de utgifter som ble dekket av kortet til Badarneh, var utgifter ved rimeligste måte. Jeg husker blant annet at overnattingsstedet i Strasbourg var knappe to stjerner, sier Reikerås.

Han henviser igjen til ansettelseskontrakten som Borgarting lagmannsrett sår tvil om.

Reagerte på sms

Konflikten med Ziad Badarneh rører også ved en sak der Reikerås høsten 2012 var dømt til fire måneders fengsel for å ha forsøkt å påvirke en aktør i rettsvesenet, etter uttalelser han kom med til en advokat.

Badarneh hevder at Reikerås ba om hans hjelp til å oppgi gal informasjon overfor Kriminalomsorgen i denne perioden.

Badarneh sier:

- Jeg reagerte kraftig på at han ba meg om å lyve. Det kunne jeg ikke gjøre.

Reikerås sier han ikke husker hvorfor han sendte tekstmeldingen:

- Men spørsmål om jeg sendte den for å unngå eller utsette soning blir tendensiøst. Jeg har vært åpen under hele denne prosessen, og har for lengst sonet ferdig et grovt justismord. Jeg sonet først med fotlenke, og så i Bjørgvin fordi Kriminalomsorgen mente jeg hadde brutt soningsvilkårene fordi jeg oppholdt meg en dag i feil by.

PROVOSERT: - Jeg reagerte kraftig på at han ba meg om å lyve, sier Ziad Badarneh om denne tekstmeldingen - som han mener viser at Marius Reikerås ba ham lyve overfor kriminalomsorgen. Reikerås er ikke enig.          
PROVOSERT: - Jeg reagerte kraftig på at han ba meg om å lyve, sier Ziad Badarneh om denne tekstmeldingen - som han mener viser at Marius Reikerås ba ham lyve overfor kriminalomsorgen. Reikerås er ikke enig.           Vis mer

Somlet i Strasbourg

Et av Marius Reikerås’ mest profilerte oppdrag var for Nordsjødykkeralliansen. Reikerås skulle føre deres sak i Strasbourg.

Reikerås framholder overfor Dagbladet i dag at hans innsats var avgjørende for at norske nordsjødykkere vant fram i Strasbourg. Men Dagbladet får bekreftet at Reikerås aldri ville kunne få hjelpe en rekke av nordsjødykkerne i Strasbourg. I korrespondanse fra Strasbourg til Reikerås går det fram at han på vegne av 93 nordsjødykkere ikke sendte inn saksdokumenter som retten etterlyste - i to år.

- Det kan være riktig, sier Reikerås.

- Årsaken er i så fall at staten hentet disse dokumentene i 2010 - og at jeg ikke hadde tilgang til noen av dem, hevder han.

Han framholder at han er stolt av jobben han har gjort med å fremme menneskerettighetene - også i nordsjødykkersaken.

Kan miste huset

Saksdokumentene i nordsjødykkersaken ble trykket av det nå nedlagte selskapet Økonomi Trykk i Moss. Bengt Gudim Jørgensen, tidligere styremedlem i selskapet, sier de ikke fikk betalt for jobben. Økonomi Trykk AS er en av flere parter som har krav mot Reikerås med pant i boligen hans.

4. januar i år ble hans del av familieboligen i Bergen begjært tvangssolgt. Reikerås svarte med å sende brev til tingrettsdommeren, der han hevder at hans forbindelser i Europaparlamentet vil ta opp kampen mot «dommere som deg». Brevet la han ut på Facebook. Han bestrider hardnakket kravene mot ham - og raser mot retten som vil tvangsselge boligen:

- Det er ikke rart i at mange mennesker går til grunne, når vi har et system som så hensynsløst kjører over enkeltmennesker ved å ignorere selv de mest fundamentale menneskerettigheter. Derfor er det min jobb å synliggjøre hvor ille overgrepene her hjemme kan fortone seg.

OMSTRIDT: - Det er sikkert mange som ser på meg som kontroversiell, og det lever jeg veldig godt med, sier Marius Reikerås. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OMSTRIDT: - Det er sikkert mange som ser på meg som kontroversiell, og det lever jeg veldig godt med, sier Marius Reikerås. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Putin-støtte

Etter talen i Tallinn sier Reikerås at han ikke trenger å forholde seg til at arrangøren av konferansen, «Estlands foreldre», har stått bak flere antihomodemonstrasjoner og kritiseres for å støtte Vladimir Putin.

De får selv svare for sine syn, mener Reikerås.

- De sier vi gjør som Putin ville gjøre. Det er ikke sant, men Putin gjør noen fornuftige ting iblant, sier Anastassia Raja, leder av «Estlands foreldre», til Dagbladet.

- Vi har ingen ting imot homofile. Det er homopropaganda vi vil til livs. Jeg har jobbet flere år på homsebar i London, kjenner mange homofile og vet hvordan ekte homofile er. Ekte homofile går ikke i parade. Det er det innleide skuespillere som gjør.

INNFLYTELSESRIK: Marius Reikerås på talerstolen i Tallinn. Han er jevnlig på reise for å kritisere norsk barnevern. Den norske ambassaden fulgte med under besøket i Estland. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INNFLYTELSESRIK: Marius Reikerås på talerstolen i Tallinn. Han er jevnlig på reise for å kritisere norsk barnevern. Den norske ambassaden fulgte med under besøket i Estland. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Ambassaden overvåker

Norges ambassadør til Estland, Dagfinn Sørli, bekrefter at de holdt et øye med barnevernkonferansen i Tallinn i november.

- Det var mest som forebyggende arbeid i tilfelle denne typen påstander om at Norge driver med menneskerettsbløff får fotfeste og sprer seg i opinionen og i politikken, sier Sørli til Dagbladet.

Reikerås er fullt klar over at han ikke er like populær i alle kretser:

- Det er sikkert mange som ser på meg som kontroversiell, og det lever jeg veldig godt med. Jeg har på en måte inntatt en rolle i dette spillet. Jeg er ingen barnevernshater. Jeg er opptatt av menneskerettighetene.

Politiadvokat Anja Mathiesen i Vest politidistrikt skriver i en e-post at Badarnehs anmeldelse av Reikerås ble henlagt etter bevisets stilling, og fordi den hadde et sivilrettslig preg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!