Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges mest stjålne plagg

Ansatte og pasienter stjeler over en lav sko ved Ullevål sykehus. Hardest går det ut over lageret av herretruser. I løpet av et drøyt år er 6800 truser forsvunnet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingrid Synnøve Myhre på tekstillageret ved Ullevål sykehus er fortvilet over det store svinnet av ymse sykehusbekledning.

Med sykehusledelsens velsignelse går hun nå ut med etterlysning etter truser og annen bekledning som forsvinner fra lageret - i enormt omfang. Sykehuset vil beholde trusene sine innenfor sykehusporten. Så langt har det vært umulig.

Men det er så visst ikke bare herretrusene som har fått bein å gå på, selv om dametrusene er mindre populære. De fleste kvinnelige pasienter og ansatte ønsker å bruke eget undertøy.

Hvite sokker

Borte blir også sykehusets hvite sokker. For ti måneder siden ble lageret supplert med over 4500 par sokker. Men også disse er populære.

- Det kan høres forunderlig ut, men forbruket av enkelte tekstiler er sesongbetont. Dette gjelder blant annet nattskjorter, makkotrøyer og -beinklær. I varme årstider er det pasientene som bestemmer forbruket. Men så snart kulda setter inn, øker forbruket formidabelt.

Merforbruket på nattskjorter ligger på 2500 pr måned i kalde perioder. Og det er ikke pasientene som bruker flere nattskjorter samtidig. Nei, det er personalet som «stjeler av lasset», sier Myhre, som understreker at Ullevål sykehus ikke er i en særstilling når det gjelder svinn i kleslageret. Også andre store sykehus sliter med samme problem.

40 prosent svinn

Ved sykehusene i Trondheim og Tromsø er det vaskekluter, T-skjorter, underbukser, bleier og barnetøy som står høyest på svinnlista.

I fjor kjøpte fellesvaskeriet inn 40000 nye vaskekluter, uten at beholdningen økte. De gikk unna som varmt hvetebrød.
I mai er det populært med hvite legefrakker, rett før russen starter gjøgleriene.

Driftsleder Geir Bjørnstad ved fellesvaskeriet for fire sykehus og femti alders- og sykehjem i Trøndelag kalkulerer med opptil 40 prosent svinn når nye innkjøp gjøres. Klær og tekstiler for snaue to millioner kroner forsvinner i året, omtrent halvparten av det vaskeriet kjøper inn av nytt.

- Det stjeles over en lav sko, og jeg tror ikke engang hvelvet i Norges Bank ville vært sikkert nok, sier Myhre. Så kan man jo spekulere i om svinnet skyldes helsepersonells lave lønninger.

POPULÆR TRUSE: Denne hvite trusa forsvinner i tusentall fra lageret til Ingrid Synnøve Myhre på Ullevål sykehus' tekstillager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!