Norges minst kjente suksess

Øystein Sevåg er sannsynligvis den artisten i Norge som er minst eksponert i forhold til hvor mange plater han har solgt. Nå er han ute med sitt fjerde soloalbum, «Bridge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På verdensbasis har Sevåg solgt flere hundre tusen plater med klassisk verdensmusikk. Låtene har han laget fra sin base ved sjøen i Stokke i Vestfold.

To norske band og en norsk artist går igjen i platehyllene i USA: a-ha, Secret Garden - og «Oystein Sevag».

Selger bra i USA

- Skivene mine selger som hakka møkk i Statene, for å si det på godt norsk. Jeg tror amerikanerne, verdens fremste «kulturshoppere», er fascinert over hvordan jeg kombinerer elementer fra forskjellige musikksjangrer - uten at du merker skjøtene. Målet mitt er at elementene glir inn i hverandre, sier Sevåg om sin «avslappende øre- og hjertevennlige musikk med klassiske elementer».

Slik karakteriserer han i hvert fall selv musikken han står bak. Hvorfor ikke dette skaper store overskrifter og velting av platestativer i hjemlandet, har han sin egen teori om.

- Norske medier har vært mer fokusert på det new age-liknende fenomenet Øystein Sevåg enn selve musikken, sier Sevåg. Han tror hans innblanding av «disse mystiske new age-elementene» har forårsaket skepsisen her hjemme.

- Men jeg går ikke på akkord med mitt usvikelige ønske om å lage noe vakkert. Skjønnheten er viktig i min musikk. Det må være vakkert. Jeg ønsker ikke å provosere, sier Sevåg.

- Jeg vil bringe inn andre sider enn det som blir avspeilet i media i dag. Troen på at vi har et felles utgangspunkt. Derfor også tittelen «Bridge», sier han - og greier ikke å skjule sin misnøye når Dagbladet spør om han sammenlikner musikken sin med Vangelis, Secret Garden og Jean Michel Jarre.

Mer klassisk

- Jeg tilhører ingen bås. Jeg henter elementer fra alle mulige slags sjangrer, sier han.

På den nye plata har han gått bort fra computere. Den nye skiva er mer klassisk, noe hans fiolinist-kone Maria avgjort har hatt en innvirkning på.

- Jeg har tatt større sjanser på denne plata. Da er det godt å føle at det er den beste plata jeg har laget, sier Sevåg - som nå er i innspurten med musikk til dokumentarfilmen om Edvard Munch. Filmen har premiere 7. november.