Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges nye Afghanistan- sjef gir Forsvaret kvinnerefs

Har ingen som kan snakke med kvinnene i Meymaneh. Mener Forsvaret neglisjerer klare pålegg fra FN og NATO.

ER KRITISK: Oberstløyntnant Rune Solberg kritiserer Forsvaret i et internt dokument. Dette bildet ble tatt da han tjenestegjorde i Afghanistan i 2008. Foto: RUNE THOMAS EGE, Forsvaret
ER KRITISK: Oberstløyntnant Rune Solberg kritiserer Forsvaret i et internt dokument. Dette bildet ble tatt da han tjenestegjorde i Afghanistan i 2008. Foto: RUNE THOMAS EGE, Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) I et internt dokument får Forsvaret kritikk av sine egne.

Oberstløyntnant Rune Solberg i Hæren kritiserer Forsvaret for å ta for lett på problemer knyttet til å kommunisere med kvinnelige afghanere mens de er på oppdrag i landet.

Ettersom afghanske kvinners kultur i grove trekk forbyr dem fra å prate med fremmede menn, bør det være egne kvinnelige soldater med hovedfokus på denne kommunikasjonen.

- Når man tenker på at minimum 50 prosent av Faryabs befolkning er kvinner, og når man legger afghansk kultur til grunn, er det jo nokså oppsiktsvekkende at Forsvaret kan neglisjere krav fra FNs Sikkerhetsråd, NATO, og Regjeringens Handlingsplan slik de har gjort til nå, heter det i et internt dokument signert av Solberg.

Han er påtroppende sjef for de 400 norske og internasjonale soldatene som skal ned til Meymaneh i juni.

- En mann klarer ikke den jobbenForsvaret har oppnevnt en såkalt «Gender Advisor» i Meymaneh etter krav fra FN og NATO. Vedkommende er ansatt i halv stilling og skal være en rådgiver i forhold til kvinners behov i området. Problemer er bare at den oppnevnte er en mann.

- Det virker som de gode intensjonene i nevnte dokumenter er blitt tilsidesatt og neglisjert i Forsvaret, og at man har - for å sikre sin egen rygg - valgt å dobbelhatte Operasjonsanalytikeren i de norske styrkene i Afghanistan slik at han også er «Gender Advisor», skriver Solberg.

 
Slik situasjonen er i dag, vil ikke Forsvaret kunne prate med kvinner i Afghanistan som ikke har offentlige verv, mener Solberg. Dermed blir det svært vanskelig å oppfylle FN-konvensjonens krav om at kvinners behov i internasjonale konflikter og konfliktområder skal ivaretas.

- Min påstand er at Operasjonsanalytikeren ikke kan gjøre to jobber på én gang, og han kan heller ikke fungere som en «Gender Advisor» når han er mann, sier Rune Solberg til Dagbladet.

De norske styrkene i Afghanistan skal hjelpe befolkninger å etablere en ny stat. Hvis de ikke evner å lytte til kvinnenes meninger, tanker og håp om fremtiden, vil heller ikke kvinnenes meninger bli brukt til å utvikle den nye staten, forklarer Solberg.

Vil ha jente-team
Om det interne dokumentet sier han:

- Dette må ikke oppfattes som kritikk av Forsvaret.

Etter at Dagbladet har lest opp fra hans eget dokument, sier han:

- Ok da, det er en mild kritikk.

Solberg presiserer at det er stor takhøyde i Forsvaret. Han legger til at han ønsker å skape debatt og å få etablert et jente-team, men at han forstår dette koster penger.

- Det strander sannsynligvis på ressurssituasjonen i Forsvaret, sier Solberg.

Erkjenner utfordringerTerje Hanssen, talsmann for Hæren, erkjenner utfordringen i å nå den kvinnelige delen av lokalbefolkningen i Afghanistan. Han henviser til informasjonssjef John Espen Lien i Forsvarets Operative Hovedkvarter for nærmere kommentarer.

- En «Gender Advisor» skal være en rådgiver i forhold til kvinners behov i området. Vedkommende trenger ikke nødvendigvis å være en kvinne. Det viktigste er at vedkommende har kompetanse, sier Lien.

Han legger til at Forsvaret har en kvinnelig «Gender Advisor» i full stilling i Kabul, men altså kun én mann i 50 prosent stilling i Meymaneh, hvor de norske styrkene er.

- Personen som jobber i Kabul vil kunne fungere som rådgiver også for styrkene i Meymaneh, men vedkommende vil selvsagt ikke få mulighet til å snakke med kvinnene i Meymaneh, sier Lien.

Han vil ikke ta stilling til om det er behov for flere i stillingen «Gender Advisor».

- En løsning kan være å ha kvinner i alle Forsvarets lag, slik at kapasiteten blir spredt utover, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!