Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges nye bidrag til EU

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder på at en ny EØS-avtale annonseres i dag. Avtalen som ligger på bordet, innebærer at Norge skal betale 1,7 milliarder kroner i årlige bidrag til EU. Det er ti ganger så mye som Norge betaler i dag. Tilbake får Norge en markedsadgang til et utvidet EU som er dårligere enn dagens ordning. De norske forhandlerne har godtatt at tollfri eksport av fisk til de ti landene som går inn i EU, blir erstattet av kvoter i hele EU. Ingen partier på Stortinget ser alternativer til EØS på kort sikt, men de fleste reagerer likevel på at prisen er stiv.

Overføringene til EU skal gå til sosial og økonomisk utjevning i et utvidet EU. Uavhengig av Norges tilknytningsform til Europa er det i Norges interesse å bidra til europeisk utjevning. Det er i tråd med norske sosiale verdier, og det er et bidrag til europeisk stabilitet og sikkerhet. Det er i et slikt perspektiv avtalens prislapp bør sees, og ikke utelukkende ut fra hva Norge på kort sikt får igjen i form av markedsadgang.

Faren for at EU skulle forbli en handelsblokk for rike europeiske land, var et godt nei-argument ved folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap i 1994. Men Festung Europa utvides nå til å inkludere nye og mindre velfødde europeiske demokratier. Det gjør ikke EU som organisasjon mer demokratisk, men det styrker demokratiets levekår på vårt kontinent. Et norsk nei til EU var aldri et nei til Europa. Også utenfor EU har Norge et ansvar for å bidra til europeisk stabilitet.

EØS-forhandlingene har vært en politisk dragkamp, og avtalens pris er en politisk pris. Tyngdeforholdet mellom EFTA og EU er kraftig forflyttet. Vi synes likevel at 1,7 milliarder kroner i året er en grei pris for å bidra til konsolideringen av demokratiet i Europa. Norge er rikt, og vi må finne oss i å bli behandlet som rike. Prisen er ikke mer enn en rimelig skjerv av de om lag 200 milliarder kronene som tilføres oljefondet årlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media