TÅRER OG LATTER: Ine Eriksen Søreide hadde tårer i øyekroken. Frank Bakke-Jensen forbereder seg på å hoppe etter fallskjermen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TÅRER OG LATTER: Ine Eriksen Søreide hadde tårer i øyekroken. Frank Bakke-Jensen forbereder seg på å hoppe etter fallskjermen. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Norges nye forsvarsminister: - Vi skal ikke frykte Russland

Den nye forsvarsministeren nekter å svare om amerikanske soldater skal plasseres i nord - før «om et par uker«».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at Erna Solberg gjør tre endringer i regjeringen.

Ine Eriksen Søreide (H) blir ny utenriksminister. Frank Bakke-Jensen (H) tar over hennes jobb som forsvarsminister, mens Marit Berger Røsland (H) tar Bakke-Jensens gamle jobb som EU/EØS-minister.

- Russland bør ikke skremme Norge, sier Bakke-Jensen til Dagbladet, minutter etter Eriksen Søreide har overrakt ham nøklene til Forsvarsdepartementet.

- Ikke?

- Nei.

Uncle Sam i Norge?

Til neste år kan amerikanske marinesoldater være på plass på både Værnes og i indre Troms. Mens regjeringen omtaler dette som «rotasjonsbasert trening», frykter SV, Sp og Rødt at norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk er i ferd med å endres fundamentalt, slik Klassekampen har omtalt.

- Jeg er bekymret for at det skjer en vesentlig dreining av norsk forsvarspolitikk, uten noen form for opplyst debatt, der vi i stedet for å satse på å bygge opp vår egen landmakt, vår egen hær og beredskap i nord, plasserer amerikanske soldater på norsk jord, fortalte SV-leder Audun Lysbakken til avisa.

ROSER HVERANDRE: Frank Bakke-Jensen og Ine Eriksen Søreide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ROSER HVERANDRE: Frank Bakke-Jensen og Ine Eriksen Søreide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Bakke-Jensen vil ikke gi noe klart svar på om han kommer til å tillate flere amerikanske soldater på norsk jord.

- Det spørsmålet er så teknisk at du skal få svar om noen uker.

- Men det blir flere?

- Vi skal være en pålitelig alliansepartner for Nato. Det er alt jeg kan si nå, sier han.

Ikke naive

Norges nye forsvarsminister har vokst opp i Finnmark, med Sovjetunionen som nærmeste nabo. I dag sier han at Norge skal ha et «mer nyansert forhold» til Russland.

- Mener du Norge har et naivt forhold til Russland?

- Nei, men vi har mye å tjene på å ha et mer nyansert bilde av naboen i øst, svarer han.

- «Mer nyansert forhold». Hva betyr det?

- Det er ikke en riktig konklusjon å si at jeg har sagt vi har hatt et naivt forhold til Russland. Det jeg sier er vi skal kommunisere med Russland over flere plan.

Bakke-Jensen er selv veteran. Han tjenestegjorde under Kuwait-krigen i 1991. Det er en erfaring den ferske forsvarsministeren beskriver som en dannelsesreise.

- Å være i Libanon i 1991 lærte meg hvilken formidabel innsats norske styrker bidrar med i utlandet. Det var min dannelsesreise, og erfaringer jeg tar med meg overalt hvor jeg går, ikke bare inn i jobben som forsvarsminister.

Æ e nordlending æ

Det var Bakke-Jensen eller tidligere statssekretær Bård Glad-Pedersen som var de heteste kandidatene til å fylle Ine Eriksen Søreides sko. Begge er nordlendinger, men Bakke-Jensen tror ikke hans regionale bakgrunn er årsaken til at han nå er forsvarsminister.

TOMMEL OPP: Bakke-Jensen var synlig stolt over å ta tømmene i Forsvarsdepartementet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TOMMEL OPP: Bakke-Jensen var synlig stolt over å ta tømmene i Forsvarsdepartementet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Regjeringen har måtte tåle kraftig kritikk for restruktureringen av Forsvaret, og kritikerne mener Erna Solberg og co. stripper Forsvaret for ressurser i nord. Nedleggelsen av basen på Andøya er også svært omstridt.

- For å bli forsvarsminister skal det nok mer til enn å bare være finnmarking. Heldigvis. Å være finnmarking er først og fremst viktig for meg personlig. Jeg tror ikke det gir så mange fordeler.

Hopper etter fallskjermen

Ine Eriksen Søreide sto med tårer i øynene da hun ga fra seg nøklene i Forsvarsdepartementet, og innrømmet at «det har vært endel grining i dag». Søreide sa hun spesielt kom til å savne folkene hun har jobbet tett med i departementet, og roset dem huden full framfor arvtageren hennes.

- Dette er en gjeng du må være grei med, Frank, sier Søreide høyt.

Bakke-Jensen svarer med å rose Søreide.

- I sporten bruken man gjerne begrepet «hoppe etter Wirkola». Siden dette er Forsvaret, vil jeg heller si at det å etterfølge Ine er som å hoppe etter fallskjermen, sier Bakke-Jensen.