Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges nye kampfly sprekker

Likevel ser norske myndigheter ingen grunn til bekymring.

SLÅR SPREKKER: Norske myndigheter ser ingen grunn til å være bekymret over en amerikansk evalueringsrapport som viser at de nye F-35-kampflyene slår sprekker. Norge har kjøpt 52 slike multirollefly - illustrert av det norske flagget du kan se bakerst på flyet til venstre. Arkivfoto: Reuters/Lockheed Martin/NTB Scanpix
SLÅR SPREKKER: Norske myndigheter ser ingen grunn til å være bekymret over en amerikansk evalueringsrapport som viser at de nye F-35-kampflyene slår sprekker. Norge har kjøpt 52 slike multirollefly - illustrert av det norske flagget du kan se bakerst på flyet til venstre. Arkivfoto: Reuters/Lockheed Martin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter ser ingen grunn til å være bekymret over en amerikansk evalueringsrapport som viser at de nye F 35-kampflyene slår sprekker.

I rapporten fra USAs forsvarsdepartement konkluderes det med at F-35-flyets ytelse «fortsatt er umoden» og at flyet er svært avhengig av støtte fra underleverandører og av midlertidige løsninger som er «uakseptable for kampoperasjoner».

Under testingen har det blant annet kommet fram at overflatematerialene kan skalle av ved høy temperatur. Det er også observert sprekkdannelser, og det har vært flere problemer med programvaren som er installert i flyet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet fastslår samtidig at testprogrammet er vesentlig forsinket.

- Utdatert bilde Flyets produsent, Lockheed Martin, mener på sin side at rapporten tegner et bilde som allerede er utdatert, og at arbeidet med flyet gradvis har nærmet seg målet i løpet av de siste månedene.

Ifølge avisen Financial Times forsikrer Lockheed Martin at flyet skal være kampklart i løpet av neste år.

Norge har bestilt 52 F-35-fly. Den første ordinære leveransen skal etter planen skje i 2017. Også en rekke andre land vil kjøpe inn det nye kampflyet, deriblant Danmark.

Forut for at rapporten ble lagt fram, uttalte det norske kampflyprogrammets direktør Anders Melheim at rapporten kommer ut årlig og at hensikten er å bidra i arbeidet med å sørge for at utviklingen av flyet lykkes.

- Det er bare sunt at et så stort program som F-35 holdes ekstra i ørene av de ulike amerikanske test- og evalueringsmyndighetene. Informasjonen rapporten bygger på er vi allerede kjent med gjennom F-35-partnerskapet, men vi skal likevel lese den nøye og ta vurderingene med oss videre, sa Melheim i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

Ubekymret Etter å ha fått sett på rapporten nå, uttaler Melheim til Dagens Næringsliv at det ikke er noen bekymring rundt funnene.

- Man har faktisk funnet færre sprekkdannelser enn ventet etter så lang tid. 8.000 timer flytid er det flyet er konstruert for å tåle, og er lengre enn norske F-16 har fløyet etter over 30 år med operativ drift, sier han til avisen.

Han legger til at svakhetene som er blitt funnet, vil være ordnet før Norge mottar de første flyene neste år.

- Alle svakhetene som har blitt funnet i den norske modellen av flyet har man allerede funnet løsninger på, og de vil ikke finnes i de norske flyene når disse leveres fra og med 2015. Vi mener derfor ikke at dette gir grunn til bekymring for det norske kjøpet av F-35, sier Melheim til avisen.

I pressemeldingen fra departementet i forrige uke poengterte Melheim at F-35 i demonstrasjoner har vist at det kan bruke flere av de viktigste våpnene som flyet skal bære. Flyene som har deltatt i evalueringen har samlet tilbakelagt over 12.000 flytimer i test og trening, la han til, og understreket samtidig at man ikke er i mål.

- Vi er fortsatt bare halvveis i testprogrammet, og selv om de store tekniske utfordringene nå ligger bak oss så gjenstår det fortsatt mye arbeid, spesielt rundt programvaren, som er noe rapporten særlig peker på. Påliteligheten er heller ikke der den skal være, og det må vi fortsatt ha fokus på, sa Melheim.

(NTB)

Hele Norges coronakart