- Norges nye narkobaroner

Hells Angels og Bandidos har bygd seg opp igjen etter den kostbare MC-krigen. Hells Angels kontrollerer nå narkotikaomsetningen i mange store norske byer, og kan knyttes til kjempebeslag av amfetamin og hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konklusjonen i en hemmeligstemplet rapport fra Kripos som Dagbladet har fått tilgang til.

«Siden «fredsavtalen» mellom Hells Angels og Bandidos har det ikke vært noen kjente episoder av noen slag mellom dem. Begge klubbene har i denne perioden tatt seg av «forretningene». Beslag og arrestasjoner i narkotika- og våpensammenheng gjenspeiler at klubbene nå bygger seg opp igjen økonomisk,» skriver Kripos i rapporten.

Siktet etter kjempebeslag

Personer med tilknytning til det kriminelle MC-miljøet i Norge er etter det Dagbladet erfarer siktet i de to største narkotikasakene i Norge i år.

  • En sentral skikkelse i MC-miljøet sitter varetektsfengslet i Spania, siktet for innførsel av ett tonn hasj til Norge. Hasjen ble innført fra Marokko til Flekkefjord.
  • Et medlem i en MC-klubb med nær tilknytning til Hells Angels er varetektsfengslet etter at tollvesenet beslagla 100 kilo amfetamin for en måned siden. Amfetaminen ble smuglet inn i landet med ferje fra Danmark. Andre med perifer tilknytning til MC-miljøet er også i politiets søkelys. Fem personer er siktet i saken.

Mye i fjor også

I sin årlige, hemmeligstemplede trusselvurdering omtaler Kripos narkotikavirksomheten til MC-klubbene i detalj. Den nesten 80 sider lange rapporten ble lagt fram i september, og er hemmeligstemplet etter både offentlighetsloven og politiloven. Rapporten, som bærer navnet «Kriminalitetsbilde og trusselvurdering 1998», er laget etter at Kripos har innhentet hemmelig etterretningsinformasjon fra samtlige av landets politikamre. Analyseeksperter i Kripos har bearbeidet materialet.

Dagbladet har rapporten. Her går det fram at Kripos knytter beslag av 100 kilo amfetamin og 50 kilo hasj i fjor direkte til MC-miljøet.
Kripos mener at mange av de 70 klubbene som er en del av Hells Angels sitt enorme nettverk i Norge, er storomsettere av narkotika. Klubbene i det kriminelle MC-miljøet har en medlemsmasse på nesten 1000 personer.

Hells Angels dominerer

I rapporten hevder Kripos følgende: «Hells Angels Oslo gir medlemmene sine beskjed om å gå over fra amfetamin til kokain, ellers blir de ekskludert fra klubben. Både Hells Angels og Bandidos omsetter i vesentlig grad amfetamin og hasj. Kokain har vært et nisjeprodukt. Nå er det i skuddet i MC-miljøet.»

Hells Angels Oslo streber også etter dominans i hasjmarkedet i Oslo. Selv om det ikke er gjort beslag hos Hells Angels i Oslo av narkotika i fjoråret, finnes det etterretningsopplysninger om at både hasj og amfetamin er innført og omsatt.

Hells Angels Stavanger antas å stå bak mye av amfetaminomsetningen i distriktet, og skal også ha nære tilknytninger til ecstasyomsetningen. Hells Angels Trondheim og Hells Angels' prospect-klubb MC Norway Hamar står for en vesentlig del av stoffomsetningen i sine distrikter, ifølge politirapporten.

Tar ikke i stoffet

Kripos mener det er en innarbeidet rutine i MC-miljøet at fullverdige medlemmer i Hells Angels og Bandidos ikke er i fysisk kontakt med narkotikaen som smugles inn.

Kurerjobbene overlates til andre. Her kommer medlemmene i de mange supporterklubbene inn i bildet.

Politikilder sier til Dagbladet at det er helt vanlig at betrodde hjelpere i disse klubbene blir kontaktet og bedt om å hjelpe til med transport av narkotika og våpen innen landegrensene. Andre får tilbud om å kjøpe deler av et narkotikaparti som er innført. Enkeltmedlemmer i Hells Angels og Bandidos opererer med celler som bare de har kontroll på. Under seg har de gjerne tre-fire personer som de bruker til å utføre kriminelle handlinger.

Kurerer

«I mange av narkotikasakene knyttet opp mot MC-miljøer er det avdekket bruk av utenlandske kurerer når stoffet smugles inn i landet, mens medlemmer i supporterklubbene rundt i hele Norge står for mottak og omsetning av stoffet. Sannsynligvis «kjøper» de norske MC-avdelingene oppdrag fra «brødre» i utlandet, som igjen ordner med det praktiske. På denne måten slipper MC-medlemmene å komme i fysisk kontakt med narkotikaen. Deres oppgave som bakmenn blir først og fremst å forestå kontaktnett nasjonalt og internasjonalt,» heter det i Kripos-rapporten.

<B>NARKO:</B> En hemmelig politirapport viser at Hells Angels nå kontrollerer narkotikaomsetningen i mange norske byer.