Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges nye pengemaskin

Norsk atomkraft kan overta for oljeeventyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En helt ny generasjon kjernekraft, basert på thorium i tillegg til uran, vil i løpet av 30-50 år kunne bli løsningen på verdens galopperende energibehov. Og Norge sitter på hele 15 prosent av verdens kjente thoriumforekomster.

- Thorium kommer ganske sikkert til å bli vår nye olje, sier professor i fysikk ved Høgskolen i Akershus, Jon Samseth, til Dagbladet.no.

Norges største forekomst av det radioaktive grunnstoffet thorium finnes på Søve i Ulefoss, som ligger i Nome kommune i Telemark.

- Der er det relativt høye konsentrasjoner av thorium i en bergart, sier geolog Ingvar Lindahl ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

- Det er den beste nyheten jeg har fått på lang tid. Nå skal det bli fart på kommuneøkonomien, ler ordfører Jan Thorsen i Nome kommune.

Men spøk til side - Thorsen synes virkelig dette høres interessant.

- Jeg ser på det som en interessant opplysning og en god nyhet for vårt område dersom thorium kan bli brukt som brenselkilde for kjernekraft. Vi får avvente og se, sier SP-ordføreren.

- Gir billig strøm

ATOM-KLONDYKE; Rike thoriumforekomster i Ulefoss kan bety big business for Nome-ordfører Jan Thorsen i framtida. Foto: Espen Røst
ATOM-KLONDYKE; Rike thoriumforekomster i Ulefoss kan bety big business for Nome-ordfører Jan Thorsen i framtida. Foto: Espen Røst Vis mer

- En ny generasjon kjernekraftverk kan bli ryggraden i framtidas energisystem, sier professor Samseth, ifølge høgskolens nettsider.

Verdens stadig voksende energibehov sender energiprisene til himmels, særlig drevet av Kinas store appetitt på olje og gass. I disse dager ligger oljeprisen på over 70 dollar. Spådommene om oljepriser på over 100 dollar fatet blir stadig flere, skriver NA24.

- I de framtidige kjernekraftverkene vil det vi i dag kjenner som radioaktivt avfall brennes som del av prosessen og dagens avfall vil bli en energiressurs. Faren for nedsmelting av kjernen og ukontrollerte utslipp vil bli kraftig redusert og i noen reaktortyper fysisk umulig. Verkene vil dermed produsere strøm, uten de problemene som i dag gjør kjernekraften kontroversiell, forklarer Samseth. Han tør love følgende:

- Kjernekraft vil kunne gi billig strøm, sier Samseth til Dagbladet.no.

Fysiker og seniorforsker Morten Bremer Mærli ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) ser, ifølge NA24, en økning i kjernekraft som energikilde, men ikke nødvendigvis i Norge.

- På femti år kan det skje mye med alternative energiformer, sier Bremer Mærli. Han viser til både hydrogen og nanoteknologi som andre utviklingsområdder.

Stadig mer kjernekraft

Jon Samseth har i flere år vært i nær kontakt med eksperter innen kjernekraft på verdensbasis. Med bakgrunn fra kjernereaktoren på Kjeller og som medlem av arbeidsgruppa i energi i International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP), er han i øyeblikket en av de i Norge som kjenner best til utviklingen innen internasjonal kjernekraftteknologi.

Norges nye pengemaskin

- Økt bruk av kjernekraft vil tvinge seg fram. Framtidas energikilder vil i hovedsak være kull og kjernekraft. Olja er på vei ut og gass begynner å bli dyrt, sier Jon Samseth til Dagbladet.no på telefon fra USA.

Ifølge Samseth er det en klar sammenheng mellom levestandard og bruk av elektrisitet.

- Innrømmer vi verdens fattige en rett til samme levestandard som oss, er det en illusjon å tro det skal la seg realisere på vedfyring. Verdens samlede energiproduksjon må økes dramatisk. Den må samtidig være billig. Det er bare kjernekraft som har potensiale for dette i stor skala, sier fysikkprofessoren.

Sammen med mange andre fysikere knytter han nå store forventninger til en ny type gasskjølte reaktorer, som skal tas i bruk i Sør-Afrika. Dette er det første kjernekraftland på det afrikanske kontinentet.

<B>KJERNEKRAFT:</B> Her er Oskarshamn kjernekraftverk i Sverige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling