Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges ranssentral

I dette området begås hvert tredje personran i Norge. Hele 77 prosent sier nå i en ny meningsmåling at de unngår deler av Oslo etter mørkets frambrudd.

STO BAK 16 RAN: Her er det bilder fra ett av 16 ran som disse fire personene er siktet for i perioden 5.12.09 — 27.2.10. Deres alder er 22, 23, 25 og 28 år og de har henholdsvis marokkansk og pakistansk bakgrunn. Dette ranet skjedde ved en minibank på Tøyen, som er typisk for flere av ranene i Oslo. Foto: POLITIET
STO BAK 16 RAN: Her er det bilder fra ett av 16 ran som disse fire personene er siktet for i perioden 5.12.09 — 27.2.10. Deres alder er 22, 23, 25 og 28 år og de har henholdsvis marokkansk og pakistansk bakgrunn. Dette ranet skjedde ved en minibank på Tøyen, som er typisk for flere av ranene i Oslo. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GRØNLAND(Dagbladet): Av 1.560 personran som ble begått i Norge i fjor ble 501 begått i Grønland politistasjons krets.

Det vil si at ett av tre ran i Norge ble begått i dette området som går fra Storgata i vest til Gamlebyen i øst.

— Slik kan vi ikke ha det. Vi kan ikke la et lite mindretall definere hvor det skal være trygt å gå i byen. Vi vil ta byen og grøntområdene tilbake fra disse elementene, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, til Dagbladet.

SLIK KAN VI IKKE HA DET: - Vi kan ikke la et lite mindretall definere hvor det skal være trygt å gå i byen, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen (t.v.). Da Dagbladet møtte ham sammen med Aps Jan Bøhler (t.h.) var politiet i ferd med å arrestere en asylsøker for narkotikasalg. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SLIK KAN VI IKKE HA DET: - Vi kan ikke la et lite mindretall definere hvor det skal være trygt å gå i byen, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen (t.v.). Da Dagbladet møtte ham sammen med Aps Jan Bøhler (t.h.) var politiet i ferd med å arrestere en asylsøker for narkotikasalg. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Han sier at politiet nå har satt som mål å fjerne alle de åpne rusmiljøene i Oslo innen 2013.

Typisk ransoffer Det typiske ransofferet er en ung etniske norsk mann mellom 20 og 35 år. Den typiske raneren er en unge norsk mann med flerkulturell bakgrunn mellom 18 og 30 år. Ranene blir hovedsakelig begått mellom klokka 23.00 og 07.00 - og spesielt natt til lørdag og søndag - opplyser politiet.

— De fleste som blir ranet er beruset og mye ville vært unngått hvis man oppførte seg annerledes. Det er ikke lurt å ferdes steder hvor det er lite folk, og det er ikke lurt å bli overstadig beruset. Samtidig er det ingen tvil om at det er, og at det skal være trygt å bevege seg i Oslo, sier Stølen.

Kvinner mest redd En meningsmåling Synovate har utført for Dagbladet viser at 77 prosent av innbyggerne i Oslo og Akershus unngår å ferdes i byområder etter mørkets frambrudd.

Kvinnene er mest redde, og hele 86 prosent unngår områder i hovedstaden når det blir mørkt. 68 prosent av mennene unngår det samme. Det er de yngste som er reddest — 83 prosent mellom 18 — 24 år skyr deler av byen.

NARKOTORGET: Slik så det ut på Jerbanetorget natt til søndag. Det åpne rusmiljøet har i løpet av det siste året opplevd en tredobling av antallet mindreårige dopselgere. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
NARKOTORGET: Slik så det ut på Jerbanetorget natt til søndag. Det åpne rusmiljøet har i løpet av det siste året opplevd en tredobling av antallet mindreårige dopselgere. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Det er Grønland som skremmer mest. På spørsmål om hvilke områder de opplever som mest utrygge, svarer flest «Grønland». På andreplass kommer området rundt Oslo S. Dette samsvarer også med hvor et flertall av ranene blir begått.

De farligste stedene De mest belastede områdene er nederst på Karl Johans gate mot Oslo S, området rundt Vaterlandsparken og nederst på Grünerløkka.
Nå har Stølen erklært krig mot ransmiljøet og det åpne rusmiljøet.

— Vi vil ikke la disse definere byen vår og hvor vi føler at det er trygt, sier Stølen, som sier at de allerede begynner å se resultater av økt satsing på problemet. Per 26. mai i år er det 192 registrerte ran i Grønland politikrets mot 251 samme periode i 2009.

— For tiden har vi 12 personer sittende i varetekt for ran i kretsen vår, sier Stølen.

Flere unge ranere Som Dagbladet tidligere har skrevet ble det i 2009 registrert 194 ransforhold med en gjerningsperson under 18 år. Det var en dobling i forhold til 2008. Dette er det høyeste antall ran begått av mindreårige siden 2003.

14.05.2010
14.05.2010 Vis mer

Les også: «16-åring registrert med 70 straffbare forhold»

Ranerne deler seg i tre hovedgrupper — unge personer fra romfolket, unge somaliere og en mer mikset gruppe fra blant annet Nord-Afrika. Ingen av ranerne er asylsøkere.

— Hvorfor er det slik?

— Vi ser at det er en gruppe ungdom som har helt falt utenfor samfunnet. De er samfunnets «tapere». De faller utenfor jobbmarkedet, boligmarkedet og dropper tidlig ute av skolen, sier politioverbetjent ved Grønland forebyggende, Geir Tveit.

Les også: «Her blir ranene i Oslo begått»

- Ta området tilbake Som Dagbladet tidligere har skrevet vil politiet nå satse på de unge, og fra 1. juni blir det etablert oppfølgingsteam i samtlige politidistrikt i Oslo som skal fange opp unge kriminelle.

Les også: «Slik er ungdommen som er krimgjengangere»

RUSMILJØET PÅ JERBANETORGET: De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
RUSMILJØET PÅ JERBANETORGET: De tjue personene under 18 år som har blitt registrert med flest straffbare forhold sto blant annet for 127 ran, 83 tilfeller av fysisk forhold og 193 narkotikaforhold. Flere tilhører det åpne rusmiljøet på Jernbanetorget. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

— Men det er begrenset hva vi kan gjøre hvis andre ikke følger etter, som skole og barnevern, sier Tveit.

— Man har latt kriminelle få ta deler av Oslo Øst. Nå er det på tide å ta disse områdene tilbake, sier 1. nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Bøhler (Ap). Han mener et av tiltakene må være å stenge utestedene tidligere. Den tanken støtter politiet.

— Tidligere stengetid er noe vi må forsøke, sier Stølen.

VIL HA GATA TILBAKE: Mødre og unge kvinner på Grønland er lei av kriminalitet i nabolaget. Nå vil de ta gata og lekeparkene tilbake. F.v.: Ivana Majic (21), Ina Helene Thorstensen (23), Ida Evita Thorstensen (21) og Mette Thorstensen (51). Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADET
VIL HA GATA TILBAKE: Mødre og unge kvinner på Grønland er lei av kriminalitet i nabolaget. Nå vil de ta gata og lekeparkene tilbake. F.v.: Ivana Majic (21), Ina Helene Thorstensen (23), Ida Evita Thorstensen (21) og Mette Thorstensen (51). Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADET Vis mer

— Oslo er fortsatt Europas tryggeste hovedstad. Det er vi ikke villige til å gi fra oss uten kamp, sier Stølen.

Og de fleste Oslo-borgerne oppfatter hovedstaden som generelt trygg. 67 prosent av innbyggerne i Oslo og Akershus mener Oslo er en generelt trygg by. Bare 10 prosent mener at byen er utrygg.

NB! Kommentarfeltet i denne saken er stengt, på grunn av mange upassende kommentarer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling