PÅ FLUKT:  Mer enn fire millioner syrere har nå klart å flykte fra borgerkrigen som herjer i hjemlandet på 5. året. Her er det syriske barn og familier som forsøker å komme seg over Akcakale-grensa som er mellom Tyrkia og Syria. - Mens Tyrkia, Libanon og Jordan gjør alt for å hjelpe, forsøker Europa å holde flyktningkatastrofen unna. En skam for Europa, sier Robert Mood, generalløytnant og Midtøsten-kjenner. Foto: Bulent Kilic / Afp / Scanpix
PÅ FLUKT: Mer enn fire millioner syrere har nå klart å flykte fra borgerkrigen som herjer i hjemlandet på 5. året. Her er det syriske barn og familier som forsøker å komme seg over Akcakale-grensa som er mellom Tyrkia og Syria. - Mens Tyrkia, Libanon og Jordan gjør alt for å hjelpe, forsøker Europa å holde flyktningkatastrofen unna. En skam for Europa, sier Robert Mood, generalløytnant og Midtøsten-kjenner. Foto: Bulent Kilic / Afp / ScanpixVis mer

Norges representant i NATO: «Skam over Europa!»

Hvis Norge hadde gjort som Libanon, hadde vi latt minst én million syriske flyktninger komme til landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Jordan, Libanon og Tyrkia er glitrende eksempler på humanitet og medmenneskelighet. Skam over Europa!». Denne klare meldingen kommer på twitter fra Norges militære representant ved NATO-hovedkvarteret, generalløytnant Robert Mood.

- Jeg tvitret «Shame on Europe» fordi Europa er opptatt av å hindre og begrense antall flyktninger, samtidig som nabolandene bruker enorme ressurser for å hjelpe. Norge og Europa burde tatt imot flere flyktninger, og hjulpet i nærområdene. Europa burde gjort både og, sier Mood til Dagbladet.

Sluttet å telle døde

Over fem år har gått siden tusenvis av syrere gikk ut i gatene over hele landet og krevde endringer i diktatorstaten til Bashar al-Assad og hans regime. De ble raskt møtt med våpen, og den pågående Syria-konflikten er allerede gått inn i historien som en av de blodigste og voldsomste. Og krigen er langt fra over. Flere hundre tusen mennesker er drept, og det er flere år siden FN sluttet å telle antall døde fordi situasjonen er for uoversiktlig. Mer enn halvparten av Syrias befolkning er på flukt, de fleste av dem er internt fordrevne i Syria, men over fire millioner syrere har fått husly i nabolandene: Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn