Norges rikeste gjeldsslave

Kjell Inge Røkke er opp over ørene forelsket og lykkelig, samtidig som han er nedsunket i en lånekarusell som gjør ham til Norges rikeste gjeldsslave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke og hans konsernsjef i Aker RGI Holding, Leif Arne Langøy, samlet staben til krisemøte i går. Ledelsen har jobbet knallhardt de siste månedene for å refinansiere en låneportefølje som alle andre enn Kjell Inge Røkke ville blitt knekt av.

Sterkt press på DnB

Grunnen til at han står imot presset om å innfri sine forpliktelser, er både hans fandenivoldske vilje til å lykkes og evne til å finne kreative løsninger.

Enda viktigere er eierskapet i Aker Kværner. Bare DnB ville strekke seg så langt at Røkke fikk kontroll over Kværner, men risikerer nå tap i milliardklassen om Røkke-systemet skulle klappe sammen.

Røkkes post på 49,9 prosent av aksjene i Aker Kværner er hans desidert mest verdifulle posisjon.

Nyforelsket Røkke

- Jeg har ikke sett Kjell Inge lykkeligere enn han har vært de siste ukene, forteller en nær venn.

Årsaken er Anne Grete Eidsvik (37), politikvinnen som ble kjæreste med Røkke i løpet av sommeren. Fra å ha gått to meter bak kronprinsparet som livvakt, er hun nå kjendis som Røkkes nye kjæreste.

Hun skal ha blitt godt forberedt på medienes søkelys og er innstilt på at hun aldri kan gå som livvakt.

Røkke så ikke onsdag «noen dramatikk» i Orklas melding som varslet om betalingsproblemer i Norway Seafoods Holding med tanke på at et lån på 600 millioner forfaller 30. september.

En krigserklæring

Men det var hans offisielle holdning. Bak fasaden i Fjordalleen gikk det en kule varmt. Røkke var mer engasjert enn på lenge, ikke fordi det ble sendt ut en pressemelding, men på grunn av ordlyden «vil Orkla iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser», og enda tydeligere:

«Orkla har herunder en salgsrett til Kjell Inge Røkke personlig for den del av lånet som eventuelt misligholdes.»

Det var som en krigserklæring fra hans gamle Kværner-fiender i Orkla-styret, først og fremst Kjell Almskog og Johan Fr. Odfjell, men også Christen Sveaas og Peter Ruzicka, Stein Erik Hagens tidligere nestkommanderende.

- Jeg har aldri sett liknende formuleringer i noen børsmelding. En slik form skaper en veldig uro og alt fokus blir rettet mot Røkke, sier en kilde.

Spørsmålet nå er om Røkke får gjort opp for seg og om andre kreditorer og mister tålmodigheten.