Norges rikeste: John Fredriksen passerer 100 mrd kroner i formue

I ukens Kapital presenteres Norges 400 rikeste nordmenn 2014. Hele 222 nordmenn kan nå kalle seg milliardær.

NORGES RIKESTE: John Fredriksen er nå god for mer enn 100 milliarder kroner. Faksimile fra Kapital
NORGES RIKESTE: John Fredriksen er nå god for mer enn 100 milliarder kroner. Faksimile fra KapitalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): For første gang kreves det over en halv milliard kroner for å komme med på listen over Norges 400-rikeste, skriver Kapital i ukens utgave, som vier mer enn 100 sider til Norges 400 rikeste menn og kvinner.

Norges 400 rikeste kontrollerer nå verdier for 943 milliarder kroner, opp 95 milliarder kroner fra 848 milliarder i fjor.

I år er også over halvparten av personene på listen med i det gjeve selskapet av milliardærer - nærmere bestemt 222 personer! Det er 22 flere enn i fjor.

Passerer 100 mrd For første gang passerer også Norges Rikeste person - John Fredriksen - 100 milliarder kroner i formue.

Fredriksen er blitt 12 milliarder kroner rikere siden i fjor og er da god for 102 milliarder kroner.

Med halvparten av verdiene i børsnoterte selskaper, og over 35 milliarder kroner på konto (!), kan det virke som om Fredriksen tar ned risikoen i porteføljen, skriver Kapital.

En mulig teori er at han forbereder en formuesoverføring til neste generasjon, men det kan også være en konsekvens av at Fredriksens nærmeste medarbeider de siste 19 årene, Tor Olav Trøim, nå flytter ut av Fredriksens lokaler for å starte for seg selv.

Colonialmajoren Odd Reitan gjør et lite hopp forbi både sin argeste konkurrent, NorgesGruppens Johan Johannson, og eiendoms- og hotellkonge Olav Thon.

Cruiser oppover Arne Wilhelmsen med sin nære familie avanserer også på oversikten, etter at blant annet RCL har gått som en kule og steget over 80 prosent på børsen det siste året.

Den USA-baserte hedgefond-forvalteren, Ole Andreas Hal­vorsen, har hatt suksess gjennom forvaltningsselskapet Viking Global Investors. Den tidligere marinejegeren og nå en høyst habil langrennsløper, styrer verdens nest mest lønnsomme hedgefond, ifølge en oversikt fra Bloomberg.

Han klatrer i år voldsomt på listen, og har utrolig nok nesten fordoblet formuen sin fra i fjor, fremgår det av oversikten i Kapital.

I følge Kapital har Norges 400 rikeste en gjennomsnittlig formue på 2,4 milliarder kroner, og de har i snitt blitt 237 millioner kroner rikere hver siden i fjor.

Flere nyheter Tips til John Fredriksen: - Kjøp 5 prosent av Statoil