Norges rikeste kommune

BYKLE (Dagbladet): Bykle med sine 870 innbyggere øverst oppe i Setesdalen, er Norges i særklasse rikeste kommune. Her trenger ingen å vente på barnehageplass, eller sykehjemsplass for den saks skyld. Og prisene er blant de laveste i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eventyrlige inntekter fra kraftproduksjonen er årsaken til at Bykle er så rik.

Kraftproduksjonen på til sammen ca 4 TWh bringer årlig inn nærmere 80 millioner kroner i kommunekassa. Inntektene kommer i form av naturressursskatt, eiendomsskatt og konsesjonsavgifter og sikrer 80 prosent av kommunens samlede inntekter.

Nøden en myte

I 1999 hadde kommunen et overskudd på 1,6 millioner kroner, eller nærmere 1800 kroner per innbygger.

- Det er ingen tvil om at vi er en rik kommune. Men jeg synes vi har fortjent det. Kommunen har ofret store naturressurser og skal selvsagt ha noe igjen for det, sier ordfører Kay Jeiskelid (H) til Dagbladet.

Han vil ikke høre snakk om at kommuner som Bykle skal være med på å dekke opp for underskuddene i fattige kommuner.

- Jeg tror at den påståtte nøden i mange kommuner er en myte. De få kommunene som faktisk har store problemer, må staten hjelpe. Men de aller fleste burde klare seg sjøl med de ressursene de har til rådighet, sier Jeiskelid.

Alle får

I barnehagen vis-à-vis det store, flotte kommunehuset, er det yrende liv. Barnehagebestyrer Kirsten Hoslemo og pedagog Arnt Derik Eia forteller at de aller fleste foreldre med barn i førskolealder, benytter seg av barnehagetilbudet. For tida går det 47 unger i barnehagen. Ikke rent få tar ut gradert kontantstøtte, kombinert med redusert plass. Alle som ønsker barnehageplass, får det til en pris av 1750 kroner i måneden. Ikke stort mer enn halvparten av hva en barnehageplass koster i mange byer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer