Norges rikeste på en uke

Golf-Norgesmester Alexander Vik og broren Gustav suser forbi andre norske milliardærer. Den siste uken har de tjent 12 milliarder kroner på internettselskapet Xcelera. Med en formue på 23 milliarder kroner har de passert rederbrødrene Wilhelmsen på rikingtoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et halvt år har formuen deres økt fra 100 millioner til 23 milliarder kroner. Det er et par milliarder foran brødrene Arne og Gjert Wilhelmsen. Rederbrødrene har både arvet og brukt flere tiår på å samle Norges største private formue. De måtte denne uken se seg slått de to utvandrede nykomlingene, skriver Finansavisen.

Mens Alexander Vik knuste norske golfspillere på 70-tallet, slåss han idag om børsmilliarder i USA. Den to ganger norske mesteren i golf tok med broren og faren til USA på slutten av 80-tallet. Der kjøpte de i mars i fjor aksjer i den svenske internettfiaskoen Mirror Image. De kaller nå selskapet sitt Xcelera.com, og ideen er å finne informasjon på internett ti ganger raskere enn det er mulig i dag. Målet er å knytte til seg 75 prosent av alle internett-brukere.

Denne ideen har tydeligvis aksjemeklerne tent på. Det siste året har kursen steget med 25 000 prosent, skriver Dagens Industri. Brødrene eier 70 prosent av selskapet som i dag er priset til 33 milliarder kroner. Det eneste som kan forklare at selskapets verdi har doblet seg på en uke, er en aksjesplitt som kommer neste måned. Det burde strengt tatt ikke bety noe for verdien på selskapet, og eksperter forklarer oppgangen med den generelle internettfeberen som ser ut til å ha rammet meglerne på New York-børsen.

Brødrene Vik er norske statsborgere men har bodd store deler av livet sitt i Sverige, på Kanariøyene og i USA. Etter endt utdannelse på eliteskolen Harvard, jobbet Alexander Vik ni år som megler på Wall Street. Tidligere golfkonkurrenter beskriver Vik som en person som er sterk i konkurranser og best under press. Han skal være ærlig og redelig, men virker kynisk på dem som ikke kjenner ham.

Etter meglerkarrieren slo han seg opp som investor med broren Gustav og faren Erik. De ble kjent på begynnelsen av 90-tallet da de hjalp Trygg-Hansa med å ta makten i amerikanske Home Insurance. Brødrene trakk seg tidsnok ut av fiaskohandelen og Trygg-Hansa måtte alene bære tapet på over 4 milliarder kroner.

For et år siden kjøpte brødrene Scandinavia Company, et selskap som kun eide et hotell på Lanzarote og noen verdipapirer. Genitrekket kom da de sikret seg halvparten av aksjene i Mirror Image for en billig penge. I sommer kjøpte de ytterligere 32 prosent. Investeringen på 6 millioner dollar skulle vise seg å være diamantkantet. Den eventyrlige oppgangen for de utvandrede nordmennene begynte i august. Siden da har aksjene steget fra 4 til 150 dollar. Denne uken passerte brødrenes papirformue rikinger som Stein Erik Hagen, Kjell Inge Røkke og brødrene Wilhelmsen.

SLO TIDLIG TIL: Alexander Vik var norgesmester i golf på 70-tallet. Nå er han en av Norges ferskeste milliardærer.