Oberst til Dagbladet:

Norges rolle kan bli endret

Oberst Arvid Halvorsen sier at Norges posisjon i Nato kan endre seg om Finland og Sverige blir medlemmer. Videre er han bekymret for at noen vil se på mulighetene for å spare penger på et forsvarssamarbeid i Norden.

- HELT ANNERLEDES: Oberst Arvid Halvorsen sier at dynamikken i Norden vil bli helt annerledes sett fra Natos og Jens Stoltenbergs hovedkvarter i Brussel om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HELT ANNERLEDES: Oberst Arvid Halvorsen sier at dynamikken i Norden vil bli helt annerledes sett fra Natos og Jens Stoltenbergs hovedkvarter i Brussel om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Sett fra Natos hovedkvarter i Brussel vil dynamikken i Norden bli helt annerledes om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen, noe som vil medføre at Norges posisjon i Nato sannsynligvis vil forandre seg. Det er mitt hovedpoeng.

Det sier oberst Arvid Halvorsen til Dagbladet. Han er sjef for Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Fra 2016 til 2020 jobbet han som seksjonssjef og rådgiver for den internasjonale militærstaben ved Natos hovedkvarter i Brussel.

- Jeg vil understreke at jeg mener at det er bra for både Nato, Norge og Norden om Sverige og Finland blir godkjent som medlemmer. Samtidig må man være klar over at det kan endre dynamikken, sier Halvorsen som først presenterte sitt syn i en kronikk som ble publisert i Aftenposten.

Nato i nord

Halvorsen viser til at Norge har markedsført seg som Nato i nord. En rekke ganger har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjentatt at Norge er Natos øyne i nord.

- Men vår grense til Russland er kort i forhold til Finland og Russlands felles grense. I tillegg har finnene en helt annen historie med Russland enn Norge. I mine øyne vil det medføre at Nato eventuelt vil gå til Finland for å tilegne seg kunnskap om Russland, ikke til Norge, sier Halvorsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.