Oberst til Dagbladet:

Norges rolle kan bli endret

Oberst Arvid Halvorsen sier at Norges posisjon i Nato kan endre seg om Finland og Sverige blir medlemmer. Videre er han bekymret for at noen vil se på mulighetene for å spare penger på et forsvarssamarbeid i Norden.

- HELT ANNERLEDES: Oberst Arvid Halvorsen sier at dynamikken i Norden vil bli helt annerledes sett fra Natos og Jens Stoltenbergs hovedkvarter i Brussel om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HELT ANNERLEDES: Oberst Arvid Halvorsen sier at dynamikken i Norden vil bli helt annerledes sett fra Natos og Jens Stoltenbergs hovedkvarter i Brussel om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Sett fra Natos hovedkvarter i Brussel vil dynamikken i Norden bli helt annerledes om Sverige og Finland blir medlemmer av forsvarsalliansen, noe som vil medføre at Norges posisjon i Nato sannsynligvis vil forandre seg. Det er mitt hovedpoeng.

Det sier oberst Arvid Halvorsen til Dagbladet. Han er sjef for Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Fra 2016 til 2020 jobbet han som seksjonssjef og rådgiver for den internasjonale militærstaben ved Natos hovedkvarter i Brussel.

- Jeg vil understreke at jeg mener at det er bra for både Nato, Norge og Norden om Sverige og Finland blir godkjent som medlemmer. Samtidig må man være klar over at det kan endre dynamikken, sier Halvorsen som først presenterte sitt syn i en kronikk som ble publisert i Aftenposten.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Nato i nord

Halvorsen viser til at Norge har markedsført seg som Nato i nord. En rekke ganger har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjentatt at Norge er Natos øyne i nord.

- Men vår grense til Russland er kort i forhold til Finland og Russlands felles grense. I tillegg har finnene en helt annen historie med Russland enn Norge. I mine øyne vil det medføre at Nato eventuelt vil gå til Finland for å tilegne seg kunnskap om Russland, ikke til Norge, sier Halvorsen.

Han legger til at Norge fremdeles vil være viktig innen det maritime miljøet på grunn av den lange kystlinjen.

- Sverige har på sin side en helt annen kobling inn mot Europa enn Norge. De har blant annet sterke tradisjoner som industrimakt, og historisk sett har de på mange måter vært en stormakt i Europa. Jeg opplever Sverige som mye mer framoverlent enn Norge som følge av deres EU-medlemskap og koblinger til de store institusjonene i Brussel.

- Totalt sett kan disse faktorene bidra til å marginalisere rollen til Norge i Nato. Når Nato har sett nordover før - nord for Danmark - har de sett til Norge. Men framover vil det sannsynligvis være to andre land de også ser.

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Advarsel

Nylig søkte Finland og Sverige om medlemskap i Nato. Denne prosessen ble satt i gang for fullt av Russlands invasjon av Ukraina. Til tross for at Tyrkia har uttrykt bekymring knyttet til søknadsprosessen, er det ventet at søknadene vil bli innvilget raskt.

Oberst Halvorsen har en advarsel til politikerne.

- Jeg er bekymret for at noen vil se på mulighetene for å spare penger på et forsvarssamarbeid om Sverige og Finland blir medlem av Nato, for eksempel ved å gå inn for en løsning hvor landene får ansvar for hvert sitt militære område, sier Halvorsen.

Særlig viser han til Venstre-leder Guri Melbys kronikk i VG, hvor hun skriver om et integrert nordisk forsvar med delte kapasiteter.

- Det opplever jeg at vil være en utvikling i feil retning. Norge bør heller styrke eget forsvar samtidig som vi ser på mulighetene for å utnytte og videreutvikle fordelen ved et samarbeid i Norden. Kort sagt må vi forsøke å få én pluss én pluss én til å bli mer enn tre.

Videre forklarer han hvorfor han mener at det er viktig at Norge styrker eget forsvar.

- Det er ikke alltid lurt å stole på bistand fra andre land som håndterer kriser parallelt. Slike lærdommer har vi fått under pandemien. Vi vet at interessene til Norge, Sverige og Finland ikke alltid vil være like. For eksempel har man tatt forskjellige avgjørelser om EU-medlemskap, sier Halvorsen.

DELER VIDEO: Ukrainsk brigade har publisert denne videoen som de hevder viser et russisk helikopter som blir skutt ned av et skulderavfyrt luftvernmissil. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Mener Halvorsen tar feil

Venstre-leder Guri Melby sier til Dagbladet at hun mener at Halvorsen tar feil.

- Jeg tenker at Halvorsen drar opp flere reelle utfordringer med nordisk forsvarssamarbeid, men jeg mener han tar feil når han sier at pandemien og Ukraina har vist oss at vi bare kan regne med det vi har nasjonal kontroll over. Både EUs vaksinesamarbeid og vestlige våpenleveranser er bevis på det, sier Melby til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg tror jeg at historien jobber mot Halvorsens argument. Den teknologiske utviklingen på forsvarsfeltet er sånn at det vil bli stadig mer umulig for europeiske nasjonalstater å sitte med alle de kapasitetene de trenger selv. Da må vi tenke bredere, og Norden er tross alt den gruppen land som står oss nærmest.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer