Norges sårbarhet skal utredes

Erik Solheim nedsetter klimautvalg.

<strong>KLIMAENDRINGER I PRAKSIS:</strong> Fra flommen i Søgne i Vest-Agder i januar. Foto: TORSTEIN SCHRØDER/SCANPIX
KLIMAENDRINGER I PRAKSIS: Fra flommen i Søgne i Vest-Agder i januar. Foto: TORSTEIN SCHRØDER/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Miljøverndepartementet satte i dag ned nytt utvalg som skal se på klimatilpasning og følgene for Norge, først og fremst landets sårbarhet som følge av klimaendringene den seinere tida.


- Klimaendringene vil ramme Norge både direkte og indirekte. Det vil bli flere kriger i verden, flere flyktninger og en mer usikker matsituasjon, sa miljøvernminister Erik Solheim på en pressekonferanse.

- Av direkte innvirkninger vil det komme nye arter til Norge, det vil kunne komme flere sykdommer, havnivåstigningen vil påvirke Bergen og Ålesund, det vil komme flere vinterstormer, og flere ras vil ramme veier og jernbanelinjer. Ingenting av dette er nytt, men det vil bli forsterket, sa Solheim.

Utvalget består av 16 personer fra blant annet Bjerknessenteret, Cicero senter for klimaforskning, Norges vassdrags- og energidirektorat, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samt representanter for byggenæringen og forsikringsselskapene.

- Det er så mye som skjer, at hovedutfordringen blir å finne ut hva som er det store, og hva som er smått i dette, sier fylkesmann Oddvar Flæte i Leikanger, som skal lede utvalget.

- Vi er forbi det punktet der vi bare tenker på hvordan vi kan få ned utslippene. Vi arbeider med å få i stand en global klimaavtale for å redusere utslippene. Samtidig må vi forberede oss på de klimaendringer vi vet vil komme, sier Solheim.

(Dagbladet.no/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer