Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges største trusler: Russland og Kina

Men også frykten som følge av hjemvendte fremmedkrigere er reell, ifølge Etteretningstjenestens ferske trusselvurdering.

TRUSSELVURDERING: Under den årlige fremleggelsen av den ugraderte trusselvurderingen fra E-tjenesten, pekte sjef for Etterrretningstjenesten Morten Haga Lunde på Kina og Russland. Video: NTB Vis mer

Etterretningstjenesten og forsvarsministeren la i dag fram sin åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer for Norge.

Sjef for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, peker på følgende hovedtendenser i det globale sikkerhetsbildet:

- Flere våpenkappløp, flere utfordringer i det digitale domenet, og større usikkerhet rundt nedrustningsavtaler, konkluderer han.

Russland og Kina

For 2019 var det spionasje og etterretning i det digitale rom som var de største utfordringene. Analysen viste seg å være treffende. 2019 blir for alltid husket som året hvor rettsaken mot Frode Berg - som ble arrestert i Russland, siktet for spionasje til fordel for Norge - fant sted.

Berg har fått 4,3 millioner kroner i erstatning fra staten etter løslatelsen i Russland. Og Norges store nabo i øst fortsetter å være Norges fremste utfordring i år:

- Utfordringene Norge står overfor er nært knyttet til Russland og Kina. Begge land beveger seg i en mer autoritær retning, fortsetter Haga Lunde.

Han sier Russland jobber med å gjenopprette baser og sivile kontaktpunkter rundt hele sin nord-vestlige grense, og peker på at Russland utvikler nye, avanserte våpensystemer.

- Russland har kommet langt i arbeidet med å utvikle en dynamisk militærmakt som evner å operere i hele spennet av konflikter, fortsetter Haga Lunde.

Kina

Sjefen for E-tjenesten ser også med bekymring på Kinas utvikling, og nevner særlig «den digitale Silkeveien»: Kinas kontroll over 5G-nettet.

Haga Lunde peker på utviskede grenser mellom Kinas sivile sektor og landets militære vesen.

- Det er utfordrende å skille mellom det økonomiske bildet på den ene siden, og det militære bildet på den andre siden.

- Kina har som mål å være på høyde med USA militært i 2050. Dette stemmer godt overens med Kinas ønske om å utfordre den etablerte verdensorden.

PST og terrorangrep

Også islamistisk terror bekymrer E-tjenesten.

- Hjemvendte fremmedkrigere vil sannsynligvis utgjøre den største jihadistiske terrortrusselen mot Europa de neste årene, sier Haga Lunde.

PST la fram sin sikkerhetsvurdering i forrige uke. Den pekte på følgende utfordringer.

  • Spionasje mot regjeringen, Stortinget og Forsvaret.
  • Digital kartlegging og sabotasje av kritisk infrastruktur.
  • Terrorangrep utført av enkeltpersoner motivert av høyreekstrem eller ekstrem islamistisk ideolog.

«Trusselen fra høyreekstremisme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, og har foreløpig resultert i ett terrorangrep», skrev PST i sin trusselvurdering for 2020.

- Trusselbildet fra voldelig ekstremisme er mer uklart enn på lenge. Innen de ekstreme islamistiske miljøene har aktiviteten vært redusert de siste to-tre årene. Samtidig er ingen av årsakene til ekstremismen løst. Usikkerheten rundt utviklingen er stor, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.