Norges Sudan-ambassadør nektes å treffe pågrepet nordmann

Nordmannen og de andre pågrepne mistenkes for å være spioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges ambassadør i Sudan, Jens-Petter Kjemprud, forteller i ettermiddag til Dagbladet at han tross intens møtevirksomhet ikke har fått tilgang til den pågrepne nordmannen John Sørbø.

Sørbø er minerydder for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan, og ble i går pågrepet sammen med en brite som jobber for FN, en sørafrikaner og en sør-sudaner.

- Vi har tett kontakt med utenriksdepartementet her i Khartoum om saken, men vi har ikke fått tilgang til den norske personen. Britene og sørafrikanerne som vi jobber tett sammen med, har heller ikke fått tilgang, sier Kjemprud.

- Spioner Ifølge NTB beskylder sudanske myndigheter de pågrepne for å være spioner.

- De ble arrestert inne på sudansk side av grensen mens de holdt på med mistenkelig arbeid, sa talsmann for Sudans væpnede styrker (SAF), Sawarmi Khaled, da de fire ankom Khartoum lørdag kveld.

I tillegg til ambassadene til de pågrepnes hjemland, har også FN engasjert seg tungt.

- Vi har vist til Wien-konvensjonen, som gir rett til konsulær tilgang så fort det lar seg gjøre, og forlangt å få umiddelbar tilgang, men vi har ikke maktet å få gjennomslag for det i dag, sier Kjemprud til Dagbladet.

Etterforskes Han forteller at han tidligst i morgen vil få snakke med John Sørbø. Klokka tolv i morgen skal det holdes et nytt møte med sudanerne, hvor Kjemprud håper det vil komme en avklaring.

Inntil da vil han ikke si noe om hva som kan være grunnen til arrestasjonen.

- Vi har ikke fått noen forklaring, annet enn at de ser alvorlig på saken, og at den er under etterforskning, sier Kjemprud, som forteller at kontakten med det sudanske utenriksdepartementet er på utenriksråd- og ekspedisjonssjef-nivå.
Sudans utenriksminister selv er på reise.

På FN-kontrakt Ifølge NTB opplyser det statseide sørafrikanske mineryddingsselskapet Mechem idag at den pågrepne sørafrikaneren og sørsudaneren jobber for dem.

- Vi rydder miner på kontrakt fra FN, og våre ansatte har full FN-immunitet, sier direktør Ashely Williams.

De fire pågrepne skal angivelig ha tatt seg inn i Sudan ulovlig.

- Samlet militærutstyr Ifølge en talsmann for Sudans væpnede styrker (SAF), Sawarmi Khaled, drev gruppa blant annet på med å samle inn rester fra militært utstyr etter kampene mellom sudanske og sørsudanske styrker i området den siste tiden da de ble tatt.

Han hevder også at gruppa kjørte rundt i et militært kjøretøy med militært utstyr. Dette skal imidlertid dreie seg om et pansret kjøretøy, noe som er vanlig blant hjelpeorganisasjoner i Sør-Sudan, og mineryddingsutstyr som metalldetektorer, skriver NTB.

Fredag ble det kjent at medlemmer av FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) har sittet fengslet i Sudan i nærmere to måneder etter at de ble pågrepet i de samme grenseområdene av sudanske styrker, skriver nyhetsbyrået DPA i følge NTB.

Pågrepet av hæren I følge sudanske myndigheter pågrep hæren i Sudan de fire inne på Sudans territorium.

Norsk Folkehjelp opplyser til Dagbladet at organisasjonen ikke har verken mandat eller oppgaver i Sudan. Organisasjonen driver derimot minerydding i Sør-Sudan, ikke langt fra grensa mellom de to landene.

Olje-konflikt Bakteppet for dramaet er en langvarig strid om fordelingen av oljeinntekter. For snart tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat. Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan.

PÅGREPET: På dette bildet går nordmannen John Sörbö, ansatt i Norsk Folkehjelp, av flyet som igår førte ham til Sudans hovedstad Khartoum. Sörbö og tre andre ble pågrepet av sudanesiske myndigheter i det omstridte Heglig-området på grensa mellom Sudan og Sør-Sudan. Foto: AFP/ASHRAF SHAZLY
PÅGREPET: På dette bildet går nordmannen John Sörbö, ansatt i Norsk Folkehjelp, av flyet som igår førte ham til Sudans hovedstad Khartoum. Sörbö og tre andre ble pågrepet av sudanesiske myndigheter i det omstridte Heglig-området på grensa mellom Sudan og Sør-Sudan. Foto: AFP/ASHRAF SHAZLY Vis mer