Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Norges svar ikke godkjent: - Oppsiktsvekkende!

I 2018 ble Norge dømt i Strasbourg etter at ei mor ble nektet all kontakt med sitt barn. Etterspillet er ennå ikke over.

IKKE FORNØYD: Strasbourg etterlyste mer informasjon fra Norge om hvordan staten vil etterleve en dom i Menneskerettsdomstolen fra 6. september 2018, hvor domstolen fant krenkelse av en norsk romkvinnes rettigheter i en barnevernssak. Foto: Asle Hansen
IKKE FORNØYD: Strasbourg etterlyste mer informasjon fra Norge om hvordan staten vil etterleve en dom i Menneskerettsdomstolen fra 6. september 2018, hvor domstolen fant krenkelse av en norsk romkvinnes rettigheter i en barnevernssak. Foto: Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

6. september 2018 falt en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) som konkluderer med at Norge har brutt menneskerettighetene i en barnevernssak.

Klageren, en norsk romkvinne, mente at hennes rett til familieliv er krenket.

Kvinnen er fratatt omsorgen for sin datter som hun fødte i 2011. Hun er seinere nektet all kontakt med datteren, og det er det domstolen i Strasbourg har slått ned på.

Til tross for at det snart er gått halvannet år siden dommen mot Norge ble avsagt, er ikke saken et avsluttet kapittel i Strasbourg.

Alle 47 medlemsland i Europarådet er pliktet til å innrette seg etter rettspraksis fra EMD, som overstyrer nasjonal lovgivning.

En stat som er dømt i EMD, må levere en handlingsplan for hvordan landet vil etterleve dommen og sørge for at det i framtida ikke begår liknende krenkelser av menneskerettighetene.

Overvåkes

Prosessen overvåkes av Europarådets avdeling for gjennomføring av dommer (Department for the Execution of Judgments of the European Court of Human Rights).

Avdelingen fungerer som sekretariat og rådgiver for Ministerkomiteen i Europarådet, som til sist må godkjenne statens etterlevelse av dommen, før saken blir formelt avsluttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer