Norges svar på Bill Gates

Dette er mannen som startet milliardbedriftene Opticom og Fast Search & Transfer AS. Den nøysomme arkeologen Hans Gude Gudesen fra Fredrikstad står bak en teknologi som vil revolusjonere dataverdenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakersønnen Gudesen blitt en av Norges rikeste menn. Med gårsdagens aksjekurser hadde han en formue på om lag 800 millioner kroner.

- Pengene er ikke motivasjonen. Jeg har jobbet med dette i 20 år. Ingen skal komme og fortelle meg at jeg gjør dette for pengene, sier Gudesen til Dagbladet. Snarere er det slik at den raskt voksende formuen har blitt et problem.

- Jeg må jo betale skatt av alt dette. For å få råd til det må jeg selge unna en del av aksjene. Det er jo ikke noe heldig signal når gründeren selger seg ned i egen bedrift, sier Hans Gude Gudesen.

Bakgrunnen for det norske teknologi-eventyret forklarer han slik:

- Jeg ville finne en bedre metode for å arkivere arkeologiske funn, slik at informasjonen ble raskt tilgjengelig, sier Gudesen.

Han engasjerte derfor forskere ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Høyskole (NTNU) i Trondheim for å få løst det teknologiske problemet. Forskningen ble samordnet under selskapet Opticom. I 1997 ble teknologien rundt selve søkemotoren skilt ut i selskapet Fast Search & Transfer ASA.

Det er likevel dataminne-teknologien til Opticom som skremmer vannet av konkurrentene og som får teknologene til å snakke om en revolusjon.

- Vi har utviklet morgendagens mikrochip. Uhyggelige mengder data kan lagres på meget liten plass og hentes fram igjen lynkjapt. Til sammenlikning med dagens ordinære 4 MB (megabite) chip som brukes i dataindustrien, kan vår chip på samme plass lagre 1200 MB, sier administrerende direktør i Opticom, Stein Onsrud.

MANGEMILLIONÆR: Hans Gude Gudesen startet milliardbedriftene Fast og Opticom.