Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges terrormareritt - frykter utenlandske islamister

PST mener de har kontroll over de norske terroristene i Den islamske stat, men frykten er at utlendinger skal slå til i Norge.

TERRORISTER: En ekstremistisk islamist skapte fullpanikk da han gikk til angrep og drepte en soldat i parlamentet i Ottawa, Canada. Nå frykter norske myndigheter liknende terrorattentater i Norge. Foto: Justin Tang, The Canadian Press/Ap
TERRORISTER: En ekstremistisk islamist skapte fullpanikk da han gikk til angrep og drepte en soldat i parlamentet i Ottawa, Canada. Nå frykter norske myndigheter liknende terrorattentater i Norge. Foto: Justin Tang, The Canadian Press/Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorfaren har aldri vært større i Norge, enn den er i dag. PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere bekreftet overfor Dagbladet  at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det er større muligheter for en islamistisk terrorhandling i Norge de neste 12 månedene enn at det ikke skal skje.

Sikkerhetspolitiet følger det radikale og ekstreme islamistiske miljøet i Norge tett. Dagbladet får bekreftet at PST mener de har forholdsvis god kontroll over nordmennene som har reist til Syria og sluttet seg til IS.

- Vi har et skjerpet trusselbilde mot Norge. Trusselen har ikke blitt mindre, bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

- Hva er årsaken til det at PST mener faren for en terrorhandling i Norge har økt?

- Forholdene og utviklingen i Syria, sammen med det faktum at over 60 personer med norsk tilknytning har reist dit og sluttet seg til ekstremistorganisasjoner som ISIL (nå kjent under navnet Den islamske stat (IS), red.anm.), sier Bernsen.

- Mikroskopisk Herjingene og den hensynsløse, brutale og meningsløse volden de ekstremistiske islamistene har utøvet i Syria og Irak, sammen med flere terrorattentat i Nord-Amerika og Vest-Europa gjør at både sikkerhetspolitiet i Norge og deres samarbeidende tjenester i andre land frykter nye terrorhandlinger.

Ved siden av to angrep i Canada - mot parlamentet i Ottawa hvor en soldat ble skutt, og drapet på en kanadisk soldat dagen før, har sympatisører eller personer direkte knyttet til terrororganisasjonen angrepet politiet New York.

I Brussel var det en fransk statsborger som utførte terroren i synagogen. Og det er nettopp utenlandske terrorister PST frykter skal slå til.

Da vil muligheten for at PST i Norge skal kunne kjenne identitet til terroristen, være mikroskopisk. Den samme frykten råder i sikkerhetstjenestene i andre land.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

To scenarioer Det er i utgangspunktet to scenarioer som skremmer sikkerhetspolitiet. Det ene er at person med lovlig opphold i Norge, og som har gått under PSTs radar skal slå til og utføre terror.

Selv om PST mener de har god oversikt over de ekstremistiske islamistene i Norge, er det lite trolig at sikkerhetspolitiet har oversikt over samtlige ekstreme islamister i Norge.

Kanskje mer trolig er det at en eller flere islamister kommer til Norge fra utlandet. Enten som asylsøkere, eller på besøk og får hjelp av personer som støtter islamistene til å utføre terror.

Bruken av nye sosial medier, har gjort det svært vanskelig for myndighetene å følge kommunikasjonen mellom ekstremistene på tvers av landegrensene.

Noe som igjen gjør det svært vanskelig for sikkerhetspolitiet å avsløre eventuelle terrorister som opererer i andre land enn hjemlandet.Både det planlagte attentatet mot en politistasjon i London som ble avverget, og franskmannen som skjøt ned og drepte tre personer i synagogen i Brussel knyttes direkte til IS.

Terrorfrykt Ved siden av terrorhandlingene er det både etterretningsopplysninger og direkte oppfordringer om terror fra lederen av Den islamske stat - Abu Bakr al-Baghdadi - som gjør at frykten for terror aldri har vært større.

Al-Baghdadi ble, ifølge nyhetsbyrået AP, skadd da amerikanske luftstyrker tidlig i november angrep flere mål i områder som IS kontrollerer i Syria og Irak.

Bare noen dager seinere, kom en oppfordring fra Abu Bakr al-Baghdadi, om å angripe medlemmer av kongefamilien i Saudi-Arabia. Begrunnelsen var at det muslimske landet deltar i kampen mot terrororganisasjonen.Islamistene oppfordrer også til terrorangrep via nettet, blant annet via magasinet «Inspire».

Et nettmagasin som skal være redigert av AQAP, al-Qaeda på den arabiske halvøya.

I dette magasinet er det en rekke oppfordringer og «oppskrifter» på terror for å skape kaos.

SKJERPET SIKKERHET :  Væpnet politi patruljerte i går på Gardermoen. Det er terrorfrykt i Norge.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKJERPET SIKKERHET : Væpnet politi patruljerte i går på Gardermoen. Det er terrorfrykt i Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling