Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Salisbury-forgiftningen

Norges tidligere E-sjef: – Ingen tvil om at russerne står bak

Kjell Grandhagen, tidligere sjef for den norske e-tjenesten, støtter Storbritannias valg om å holde tilbake bevis mot Russland.

FUNNET PÅ BENK: Etterforskere undersøker benken der Sergej Skripal og hans datter Julija ble funnet 4. mars. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB Scanpix
FUNNET PÅ BENK: Etterforskere undersøker benken der Sergej Skripal og hans datter Julija ble funnet 4. mars. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England 4. mars har ført til en særdeles betent diplomatisk krise mellom Storbritannia, USA, en rekke europeiske land og Russland.

Ifølge analyser av blodprøver ble de to eksponert for nervegiften Novitsjok, som peker direkte mot det russiske militæret.

Storbritannias statsminister Theresa May gikk tidlig ut og pekte på Russland som synderen etter Salisbury-angrepet, men har fått kritikk for å tilbakeholde bevis i saken.

Kjell Grandhagen, Norges tidligere E-sjef mener man kan stole på at Storbritannia nå har grundige bevis for at Russland som står bak nervegassangrepet i Salisbury. Spesielt også etter at reaksjonene fra landets NATO-allierte også har vært entydige.

– De har involvert OPCW, organisasjonen som arbeider mot kjemiske våpen, for å sjekke nervegassen. Sånn sett så er også en objektiv FN-organisasjon blitt involvert, sier Grandhagen til Dagbladet.

Forstår at britene holder tilbake bevis

Grandhagen skjønner godt at britene ikke vil gi russerne tilgang på bevisene i denne saken.

Til nå har 14 russere på mystisk vis mistet livet i Storbritannia. Blant de mest kjente sakene er forgiftningen av den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, som ble forgiftet med det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210.

KLART SIGNAL: Tidligere sjef for den norske etteretningstjenesten Kjell Grandhagen, men det ikke er tilfeldig at eksspionen Sergej Skripal og datteren ble forgiftet med nettopp Novitsjok. Han mener bruken av Novitsjok var et klart signal fra russerne. Foto: Jørn H. Moen /Dagbladet
KLART SIGNAL: Tidligere sjef for den norske etteretningstjenesten Kjell Grandhagen, men det ikke er tilfeldig at eksspionen Sergej Skripal og datteren ble forgiftet med nettopp Novitsjok. Han mener bruken av Novitsjok var et klart signal fra russerne. Foto: Jørn H. Moen /Dagbladet Vis mer

Før Litvinenko døde i 2006, påsto han selv at det var den russiske presidenten og landets etterretningstjeneste som sto bak drapet.

– Hvis man sammenlikner Litvinenko-saken med Skripal-saken så la britene fram flere bevis i forbindelse med Litvinenko-saken. Hvorfor vil ikke britene legge fram like mange bevis nå?

– Erfaringen fra Litvinenko-saken er at de ga russerne all mulig tid til å drøvtygge på dette. Jeg kan forstå at britene ikke ville gi russerne tilgang denne gangen, sier Grandhagen.

Konsekvensen ble, ifølge Grandhagen, at russerne brukte flere måneder på sine undersøkelser av forgiftningen.

– Svaret fra Russland var at dette var for komplisert å komme fram til, sier Grandhagen.

Gode nok bevis?

Den russiske EU- ambassadøren Vladimir Chizhov har hevdet at nervegiften kan spores tilbake til militærlaboratoriet Porton Down, der nervegiften Skripal og datteren ble utsatt for ble identifisert.

– Vi vet alle sammen at Porton Down har håndtert forskning av kjemiske våpen og det er faktisk bare åtte mil fra Salisbury uttalte han i BBC-programmet «The Andrew Marr Show».

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn har også uttrykt tvil om hvem som sto bak angrepet og at Storbritannia måtte være forsiktige med sanksjoner av frykt for en ny kald krig. I The Guardian har han uttrykt at russisk mafia kan stå bak.

15. mars uttalte han imidlertid at bevisene pekte mot Russland, ifølge BBC.

Søreide bekymret

– Dette er første gang kjemiske våpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide da det ble bestemt at Norge også utviser én russisk diplomat i solidaritet med Storbritannia.

Hun får støtte fra Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Jeg forutsetter at Søreide har foretatt nødvendige vurderinger av denne saken på norsk side. Norge bør både stå sammen med våre allierte og samtidig holde dialogen åpen med vårt største naboland, skriver hun i en sms til Dagbladet.

– Strekker det langt med konspirasjonsteorier

Grandhagen er helt uenig i at det skal være snakk om at Storbritannia ikke har hatt nok bevis i saken. Han påpeker at det tok lang tid å finne ut av Litvinenko-saken, mens det i Skripal-saken har gått fortere.

– Britene sitter fortsatt på god informasjon om hvilke kjemiske stoffer som ble utviklet i Sovjetunionen fra sin etterretning under den kalde krigen. Jeg kan ikke se noen grunn til at britene skulle konstruere en slik handling. De som kommer med en slik konspirasjonsteori strekker det langt, sier Grandhagen.

Det hører også med til historien at Russlands president Vladimir Putin i et klipp fra russisk TV i 2010 sverget hevn over tidligere russiske spioner, ifølge Financial Times.

Grandhagen mener det russiske motivet er svært tydelig.

Bruk av Novitsjok ikke tilfeldig

– Det er et entydig signal fra Russland om hva som kan bli konsekvensen av å forråde eget land. Det overrasker meg ikke at Russland bruker slike metoder, sier han.

Grandhagen kjenner ikke til om andre har tilgang til dette stoffet. At det er nettopp nervegassen Novitsjok ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten, er heller ikke tilfeldig, ifølge Grandhagen.

-Nei, de kunne ha valgt andre måter å gjøre dette på. Det var ikke et tilfeldig valg av nervegift. Her ville de sende et klart signal.

– Kan det være at russiske spioner har operert på egen hånd?

– Nei, her kommer ordren direkte fra Putin. Den typen beslutninger kommer fra øverste hold.

– Kan Novitsjok ha kommet andre i hende? Slik at andre enn Russland kan tenkes å stå bak?

– Det er det spørsmålet britene har stilt Russland, men dette har ikke Russland villet svare på, sier Grandhagen.

Russland skyld i det dårlige forholdet

Grandhagen kan heller ikke forstå at det er noe ønske fra Storbritannia om å konstruere en slik sak.

– Jeg tror USA og EU ønsker et best mulig forhold til Russland. Det er Russlands handlinger som har ført til det dårlige forholdet mellom Russland og vesten i dag med annekteringen av Krim, støtten til Syrias president Bashar al-Assad og deres rolle i det amerikanske presidentvalget, sier Grandhagen.

– Hva tror du kommer til å skje videre nå etter at diplomatene fra begge sider er blitt utvist?

– Jeg tror det vil stoppe opp på et tidspunkt. Det er også i Russlands egen interesse å ha et godt forhold til Vesten på grunn av økonomien. Sanksjonene har svidd hardt allerede. Putin er gjenvalgt for seks nye år og må prøve å stake ut en god kurs for landet, sier Grandhagen.

– Hva vil skje med tidligere russiske agenter?

– Jeg tror en del av dem som rømte fra landet fortsatt vil føle et press, men forgiftninger trenger ikke å gjenta seg i hyppige intervaller, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!