Norges tøffeste jobb - rydde opp i Oslo

Hvem blir ny politimester i Oslo? Flere menn og to kvinner er aktuelle for å rydde opp i Oslo kriminalitet.

 LEITER ETTER POLITIMETSER:  Justisminister Grete Faremo leiter etter ny politimester i Oslo. Flere kandidater er aktuelle til jobben. Foto: Jacques Hvistendahl
LEITER ETTER POLITIMETSER: Justisminister Grete Faremo leiter etter ny politimester i Oslo. Flere kandidater er aktuelle til jobben. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo skal ha ny politimester. Stillingen er utlyst og forhåpentligvis blir det ansatt en ny politimester som er i stand til å rydde opp, og bekjempe kriminaliteten i Norges hovedstad.

Dagbladet vet at en rekke «tunge navn» er interessert i å rydde opp etter dagens regime i Oslo politidistrikt. Men samtidig vet de som er aktuelle at det nødvendigvis ikke er lurest å flagge sitt kandidatur offentlig.

Rydde opp Etter to åremål med Arnstein Gjengedal som politimester, er signalene fra Justisdepartementet at noe må gjøres så politiet kommer på offensiven i Oslo.

Det er ikke den nyansatte politidirektøren, Øystein Mæland, som skal ansette ny politimester i Oslo. Justisdepartementet har merkelig nok tatt regien og skal selv stå for ansettelsen.

Angivelig for at eventuelle kandidater i Politidirektoratet kan søke jobben.

Ansetter Ekspedisjonssjef og sjef for politiavdelingen i Justisdepartementet Hans Sverre Sjøvold (54), kunne vært favoritt, men fordi han selv skal lede ansettelsesprosessen er han uaktuell.

Fungerende politidirektør Vidar Refvik (62) skal være interessert i jobben. Men han trekker på åra, og vil bare kunne sitte i ett åremål. Refviks faglige problem er at han ikke er kjent for å kunne kommunisere - verken internt i politiet eller i mediene. Da Refvik var politimester i Bergen, ble han av Bergens Tidende beskrevet som fullstendig anonym.

Håkon Skulstad (49), rektor ved Politihøgskolen, kan være en sterk kandidat. Men han er på ingen måte fagforeningenes mann, noe som taler mot ham. Skulstad har et godt navn i departementet, men er ikke like godt likt i politiet.

Internt i politiet har riksadvokat Tor Aksel Busch (62) vært sett på som en meget sterk og kanskje den beste kandidaten. Men alderen taler ikke for Busch.

Rohde og Lier Internt ved Oslo politidistrikt er det bare to kandidater som nevnes. De tre visepolitimesterne Roger Andresen, Sveinung Sponheim og Hans Halvorsen blir alle ansett for å være uaktuelle og blir ikke sett på som seriøse kandidater.

POLITIMESTER?:  Vil riksadvokat Tor Axel Busch bli ny politimester i Oslo? Foto: Lise Åserud / Scanpix
POLITIMESTER?: Vil riksadvokat Tor Axel Busch bli ny politimester i Oslo? Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Derimot er politiinspektør Hanne Kristin Rohde, (50) sjef for Vold- og sedelighetseksjonen ved Oslo politidistrikt en sterk kandidat. Hun er god i media og faglig respektert. Dagbladet ved at Rohde er favoritten til Oslo politiforening. Det skader heller ikke Rohdes kandidatur at hun er blitt medlem av Arbeiderpartiet.

Ved siden av Rohde er den eneste kandidaten fra Oslo som nevnes - politiinspektør Curt A. Lier, (48). Han er sjef for Arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt. Lier er sønn av Oslos legendarisk drapsjeger Leif A. Lier og ikke minst er han leder av Norges Juristforbund.

Fagforeningsleder Avdelingsdirektør Trond Egil With (45) i Politidirektoratet ville vært en meget sterk søker. Men With blir om ikke lenge utnevnt til Norges nye politiattache i FN.

Arne Johannessen (53), leder av Politiets Fellesforbund, vil være en sterk kandidat hvis han bestemmer seg for å søke på politimesterstillingen. Johannessen er tjenestemennenes ubestridte leder. Men Johannessen har ikke bare venner i politiet. Som profilert fagforeningsleder har han tråkket på mange tær. Bedre ble det ikke da flere tusen uniformerte tjenestemenn demonstrerte utenfor Stortinget for noen år siden.

Johannessen har også tett bånd til Arbeiderpartiet. Og spesielt til Jan Bøhler, Aps justispolitiske talsmann i Stortinget.

Aktuelle politimestere                     
Andre seriøse kandidater er politimesterne i Asker og Bærum, Søndre Buskerud og Follo.

Torodd Veiding (57) styrer politiet i Bærum og vil være en sterk kandidat, dersom han er interessert i å bytte jobb fra rolige  Sandvika til stressende Grønlandsleiret i Oslo. Veiding har tidligere tjenestegjort på Svalbard, noe som alltid har vært lurt å ha på CV.

Christine Fossen (49) sitt åremål som politimester i Søndre Buskerud går mot slutten. Hun søkte jobben som PST-sjef, og kan også være kandidat i Oslo.

Politimester Arne Jørgen Olafsen (52)  har gjennomført en imponerende snuoperasjon i Follo ved å reformere et politidistriktet som ble ansett for å være blant de svakeste, til nå å ha ord på seg for å være blant Norges mest veldrevne politidistrikt.

 FAVORITT:  Fungerende politidirektør Vidar Refvik kan være aktuell som ny politimester i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl
FAVORITT: Fungerende politidirektør Vidar Refvik kan være aktuell som ny politimester i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård (50), kan være kandidat. Men det er lite trolig at Humlegård vil bytte prestisjefylte Kriminalpolitisentralen med Oslo politidistrikt.

Uker i spenning Det skal heller ikke utelukkes at justisminister Grete Faremo gjør som en av sine forgjengere, Høyres Mona Røkke, som helt overraskende hentet partifellen Willy Haugli fra Tromsø for å rydde opp i Oslo-politiet på åtti-tallet.

Justisdepartementet har hyret et hodejegerfirma for å leite etter kandidater. Sammen med ledelsen i Justisdepartementet - departementsråd Morten Ruud og ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold vil hodejeger Bente A. Paulsrud i Delphi Consulting sondere terrenget, og det er slett ikke utenkelig at en av kandidatene blir bedt om å søke på stillingen dagen før søknadsfristen går ut den 21. mai.

KANDIDAT: . Politiinspektør Hanne Kristin Rohde er en av flere kandidater som ny politimester i Oslo  Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KANDIDAT: . Politiinspektør Hanne Kristin Rohde er en av flere kandidater som ny politimester i Oslo Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer