Norges tre beste strender

Bystranda og Hamresanden i Kristiansand og Skotteviga i Lillesand er kåret til Norges beste badestrender. De har rent badevann, rene strender og de beste tilbudene til badefolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det er den internasjonale miljøorganisasjonen FEE som i juni kåret Bystranda, Hamresanden og Skotteviga til Norges reneste badestrender. Dermed kan de tre heise det blå miljøflagget på stranda i sommer.

Det er første gang Norge har fått godkjent tre badestrender på lista, som i alt teller 2442 badestrender i Europa og noen få land utenfor .

Strendene tilfredsstiller alle kravene til rent vann og strand, sikkerhet, miljø, informasjon og tilrettelegging for de besøkende.

- Vi er selvfølgelig kjempeglade over at alle de tre Blå Flagg-strendene i år er på Sørlandet, sier Anne Grethe Andersen på Bystranda i Kristiansand, som har tittel norsk Blått Flagg-koordinator. Det betyr at det er hun som har ansvaret for Blå Flagg i Norge.

Kristiansand er en miljøby, forteller Anne Grethe. Det er parkvesenet i byen som har ansvaret for de to strendene, og der er man også fryktelig stolte over at det nå er fastslått at byen har to av landets tre reneste badestrender.

Strenge krav

Hvert år har Bystranda og Hamresanden konkurrert om å komme med på Blå Flagg-lista. I fjor var Bystranda ikke med, det var noen problemer med vannmålingene. Men i år er Kristiansandernes populære bystrand kommet med på lista igjen.

For det er strenge krav som må oppfylles for at strendene skal kunne heise det blå miljøflagget på stranda.

 HAMRESANDEN:  Kameratene Petter, Fredrik     og Tommy sykler de få kilometerne fra Søm, hvor de bor. -  Vi er her så ofte vi kan, her er stranda er kjempeflott, sier guttene.
HAMRESANDEN: Kameratene Petter, Fredrik og Tommy sykler de få kilometerne fra Søm, hvor de bor. - Vi er her så ofte vi kan, her er stranda er kjempeflott, sier guttene. Vis mer

Det må tas vannprøver hver 14 dag, og prøvene må oppfylle EUs badevannsdirektiv.

Stranda må ryddes hver dag i badesesongen. Det må være godkjente sikkerhetstiltak eller badevakt, toaletter og andre fasiliteter må være rene, miljøvennlige og tilrettelagt for bevegelseshemmede.

- Nei, det er ikke palmene på Bystranda som er årsaken til den fine plasseringen, ler Anne Grethe Andersen. Bystranda er eneste norske badestrand med palmer, de må flyttes innendørs om vinteren.

Vanntemperaturen har heller ikke noe å si for målingen, det viktige er at vannet er reint, sier hun.

- Barnevennlig

Mamma Merethe Fredvik drar ut fra Kristiansand der hun bor. Her er barna Vilde (3) og Sondre (41/2) pluss fetteren Aleksander (6). De elsker å grave i sanden på den flotte sandstranda.

- Vi er ikke så mye på bystranda, sier Grethe. Her på Hamresanden treffer vi alltid familie og venner. Dessuten er det veldig barnevennlig, og vannet er varmere her.

Brødrene Lars Ove, Aleksander og Per Erik synes også det er kjempebra på Hamresanden. De er på ferie sammen med foreldrene og bor egentlig i Austevoll på Vestlandet.

- Været er mye bedre her og vannet er varmere enn hjemme, sier de. Men vi har jo veldig flotte strender på Vestlandet også, legger de til.

Tar vare på miljøet

Stranda ved Skottevig Maritime senter er den tredje norske stranda som er ført opp på årets Blå Flagg-liste.

Her ligger det flere små strender med mengder av svaberg som skiller dem. På den ene stranda finner vi Ranveig Hjelmeland fra Kristiansand. Sammen med barna Charlotte på 71/2 og lille Tilde Elizabeth på 3 år velger hun Skotteviga.

- Her er det veldig barnevennlig og trygt. Vi har hatt campingvogn i ett år og i år skal vi være her. Et veldig flott sted helt ute i havgapet samtidig som barna kan vasse helt ut til flytebrygga i bakgrunnen, sier hun.På campingplassen er det utendørs svømmebasseng og dykkersenter. I tillegg til en flott marina der man kan leie båt for en billig penge.

I Skotteviga er de også veldig flinke, her gjøres mye for å ta vare på miljøet og gi folk et bra tilbud, sier Anne Grethe Andersen, som var og sjekket forholdene på Skotteviga for noen dager siden.

En av hennes mer behagelige plikter som Norges Blått Flagg-kordinator, er å reise rundt og sjekke at alt er som det skal på strendene som har fått tildelt det blå flagget.

Den internasjonale juryen kan også komme uanmeldt. Om ikke alle kravene er oppfylt, må flagget fires.

- Få med at også vi også utnevner marinaer, sier Anne Grethe Andersen. Også her er det Sørlandet som leder. Tregde Marina i Mandal. Grimstad Gjestehavn, Lillesand Gjestehavn, Skottevig Maritime Senter i Lillesand, Risør Gjestehavn og Stavern Gjestehavn har alle fått Blå Flagg-godkjenning i år.

Like krav

Nå vil Anne Grethe Andersen utfordre andre steder, slik at vi får flere blå flagg vaiende på norske strender neste sommer.

- Vi er vel ikke så oppmerksomme på det ennå her hjemme. Men i utlandet er stadig flere opptatt av at opptatt av miljø og rent vann når de skal på stranda.

Kravene er like i alle land. Ser du et blått miljøflagg , kan du være sikker på at vannet er reint, at det er ryddig på stranda og at du finner de fasiliteter du er ute etter.

Tips oss om din favorittstrand på www.dagbladet.no/reise

BYSTRANDA i KRISTIANSAND: - Vi er selvfølgelig kjempestolte over at Bystranda i Kristiansand er en av de tre norske strendene som har fått Blått Flagg-godkjenning i år, sier FEE-koordinator Anne Grethe Andersen.
SKOTTEVIGA: Familien Hjelmeland fra Kristiansand velger velger Skotteviga. - Her er det barnevennlig og trygt, sier mamma Ranveig.