- Norges troverdighet i klimapolitikken svekket

Det mener tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy er ikke fornøyd med regjeringens behandling av Mongstad-saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy er ikke fornøyd med regjeringens behandling av Mongstad-saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy mener Regjeringen har bøyd unna for Statoil og en mektig oljeindustri når det gjelder CO2-rensing på Mongstad.

- Dette er veldig beklagelig og veldig trist. Jeg skulle ønske regjeringen kunne ha stått på den opprinnelige planen, sier tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til Aftenposten om regjeringens beslutning om å utsette CO2-rensingen på Mongstad.

Fullskalarensing på Mongstad fra 2014 var en sentral del av Soria Moria I-erklæringen og avgjørende for at SV valgte å gå inn i Stoltenberg-regjeringen.

- Norge har flagget dette prosjektet svært høyt internasjonalt. Når vi reduserer ambisjonene, så reduserer vi også vår egen troverdighet, sier hun.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar ikke selvkritikk.

- Hvis det er noe som ville vært kritikkverdig var det om vi hadde presset gjennom et prosjekt på en tidsplan som hadde ført til et dårlig prosjekt, sier han til VG.

Bellona bryter med SV

Utsettelsen av fullskala gassrensing på Mongstad gjør at Bellona bryter dialogen med SV-leder Kristin Halvorsen.

- Vi kan ikke stole på den sittende SV-ledelsen, sier Bellonas nestleder Marius Holm til Klassekampen.

Samarbeidet har ifølge avisen vært uformelt, men svært nært. Nå slår det sprekker.

- Vi kan ikke forholde oss til SV på den måten lenger, at vi går inn og hjelper dem. Det er altfor stor risiko for at vi skal brenne våre egne fingre, sier Holm.

Han sier at Bellona har gitt konkrete råd og innspill både til SV og Statsministerens kontor «flere ganger om dagen» under forhandlingene om de rødgrønne regjeringsplattformene, og at det også er blitt gitt avklaringer på hva SV ville få støtte og ryggdekning for.

Miljøpolitisk talsmann i SV Snorre Valen beklager at Bellona bryter samarbeidet med SV og sier at de to har mange felles mål.

Kreftfrykt

Frykt for at CO2-rensing på Mongstad skulle føre til utslipp av kreftfremkallende stoffer, skal ha bidratt til utsettelsen av renseanlegget.

Ifølge Dagsavisen er flere forskningsprosjekter i gang for å kartlegge eventuelle helse- og miljøfarer ved CO2-rensing. Resultatene vil først foreligge om noen år.

- Jeg ønsker så langt ikke å si noe om kreftfaren og hvor stor den eventuelt er. Det kan gå helt til 2013 før vi har fått fram den informasjonen vi trenger, sier seniorforsker Svein Knudsen ved Norsk institutt for luftforskning (Nilu) til Dagsavisen.

Knudsen sier at utsettelsen var en klok avgjørelse, dersom man er opptatt av å få til et godt prosjekt.

Rensing av CO2 fører til utslipp av organiske forbindelser - aminer. Disse kan ifølge Folkehelseinstituttet i verste fall omdannes til stoffer som kan være kreftfremkallende.

Statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet sier at «hun tror ikke dette har vært blant de tyngste argumentene i saken».  NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer