Norges tvilling

Om du holder et kart over Norge i handa og stikker en kniv i Telemark, rammer du hjertet av landet. Om du putter hundre karakteriserende opplysninger om Norge i en datamaskin og får den til å trekke en konklusjon, vil et eneste ord lyse på skjermen: Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg vet ikke hvem du er, du kan være en dansk turist, italiensk filmskaper, fransk filosof, engelsk forfatter eller tysk teaterregissør, men jeg vet at du ønsker å besøke et område som gir deg følelsen av å ha vært i Norge. Eller om du vil å skrive fortellingen om Norge, så er det best å legge handlingen dit hvor geografien, historien, kulturen, kunsten og religionen er som en tvilling til riket selv.

For som vi har to øyne, to ører, to armer og to bein, på samme vis lever Telemark med landet. Om det ene lem blir borte, vil det andre fortsatt være der for begge og leve et liv som likner like mye på Telemark som på Norge.

Her finner du skjærgårdens idyll, innlandets skogkledte og forsiktig avrundede landskap og du finner høyfjellets stupbratte vegger ned i bunnløse dyp. På Gaustatoppens egg må du vokte skrittene og holde svimmelheten i sjakk under himmelhvelvingen, men søker du fred og sinnets ro, skal du seile fra havets horisont til midten av fylket gjennom Telemarkskanalens sluser. En gang kunne du høre fossene alle vegne, duren satte seg i sjel og sinn. Ennå er det fossevell tilbake og fortsatt kan lyden høres i Henrik Ibsens skuespill på all verdens scener.

Om naturen selv er motsetningsfylt og etterlater seg både fjorden og sjøens sommerminner og fjellets vintersuvenirer, så er vassdragene og fossene også bindeleddet, selve kraften til skog- og jordbruk og til storindustri. På vannveiene har tømmeret drevet fra skog til foredling og fossene ble til energi og byer, som Rjukan.

De nedre delene av fylket har vært landets Ruhr, på godt og ondt, og her har historien til dels vært dramatisk med arbeidere i kamp mot stat og regjering, mens det i innlandet fortsatt bor folk på noen av landets største gods. I de øvre delene av fylket har fjellbøndene klamret seg til skråningene. Deres standhaftighet har avvist tilnærmelser fra både diktatorer, konger og kommisjoner fra Brussel og deres kultur og kunst lever som i sine beste år som et vitne på det Norge som aldri dør. Ser du Myllargutens lille stue i Arabygdi, forstår du hvilke kår spelemannens toner er stemt etter.

Fakta om Telemark

Telemark er et av landets mest lønnsommer fylker.

* Hver vår uteksamineres 15 nye studenter fra forfatterlinja i Bø. Ifølge statistikken vil tre av dem debutere som forfatter.

* Sander og Nora var de mest brukte navnene i Telemark i fjor.

* Kun Oslo bruker mindre penger enn Telemark på den videregående skolen.

* Færre nye boliger: Fra januar til august i år gikk antall påbegynte boliger i Telemark ned med 37 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

* Grenlands-folket reiser med buss bare 30 ganger i året. (I Tromsø er tallet 120).

Kilder: SSB, NTB og Telemark Fylkeskommune

Hver telemarking du møter er preget av naturen og historien, de er karakterer, og nettopp på grunn av de mangfoldige mosetningene som fylket rommer, kan du hente dem fram fra alle miljøer, men vil du ha med deg kjente navn i fortellingen, er tilbudet unikt:

I Henrik Ibsens skuespill er det fullt av navn og opplevelser som minner...minner om en oppvekst i Skien. I Hjalmar Johansen samles polferdenes dramatikk: «Uten Hjalmar Johansen hadde neppe Fridtjof Nansen, og i enda mindre grad Roald Amundsen, kunnet kle seg i polarhistoriens blankeste rustninger», skriver Ragnar Kvam jr. I Gunnar Knutsen finner du en av landets betydeligste politikere, få har vært statsminister lengre enn ham, og fra Midtbø i Vinje vokste det fram unik norsk diktning gjennom Tarjai Vesaas og Halldis Moren Vesaas. Fra Vinje kom også en nasjonal skald, Aasmund Olavsson Vinje. Henrik Sørensen og Harald Kihle knyttet malerkunsten til fylket og i Dyre Vaas skulpturer sees spor etter naturens lys og skiftninger.

Selv på de religiøse markene vil du finne et mangfold rikere enn noe sted; bare i en pietistisk sørlandsby er det flere menigheter enn i Skien, og skal du ha en uortodoks predikant med i fortellingen, så hvorfor ikke Åge Samuelsen?

Det sies at idrett er kultur og i så fall finner du en av landets eldste idrettsklubber i Skien, nemlig Odd, klubben med flest Norgesmesterskap i fotball.

Begynner du din fortelling 3. november, dagen da Odd igjen spiller og vinner en cup-finale, kan du la Dizzie Tunes stå for underholdningen. Gjennom telemarkingene som er til stede på Rådhuset i Skien for å feire, kan du strekke de motsetningsfylte trådene ut og straks har du nøstet opp geografien, historien, kulturen, kunsten og religionen.

Og framfor alt, der midt i Telemark, vil du overmannes av en intens følelse av å være i Norge.

dag.kullerud@dagbladet.no

TURISTMAGNET: Telemark byr på alt, skriver artikkelforfatteren.