Norges uheldigste?

LAKSELV/TROMSØ (Dagbladet): Er dette Norges uheldigste mann? I løpet av drøyt tre måneder er Erik Strifeldt blitt utsatt for tre ulykker som medførte nedsatt hørsel, tap av synet på ett øye - samt beinbrudd, hodeskader og skulderbetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva blir det neste? spør 19 år gamle Erik Strifeldt fra Børselv utenfor Lakselv i Finnmark.

Ulykkesrekka startet fem minutter inn i det nye årtusenet. Da tente 19-åringen en gigantisk nyttårsrakett:

- Lunta brant hurtig, og jeg rygget. Da raketten tok fyr, steg den én meter, snudde i lufta og satte kurs mot meg. Den eksploderte mellom en og to meter fra meg. Lufttrykket kastet meg bakover, forteller Erik.

Han pådro seg kutt i venstre øre, som også hovnet kraftig opp.

- Jeg er nå plaget med øresus og nedsatt hørsel, sier Erik. Han står i behandlingskø ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTø).

Ulykke på skola

17 dager seinere inntraff ulykke nr. to for Erik, som var elev ved Lakselv videregående skole:

- Under arbeid med ei girkasse på skolen slo en kompis av meg løs en bit av herdet stål. Jeg så biten komme rett mot meg gjennom lufta.

Stålbiten, som hadde en diameter på nesten to millimeter, gikk rett gjennom pupillen på Erik Strifeldts høyre øye.

- En «innertier», ifølge øyelegen. Han sendte meg til RiTø, forteller finnmarkingen.

- Jeg ble operert ved Rikshospitalet og lå i åtte dager. Nå kan jeg bare skimte lys, mørke og farger - ikke noe mer. De har gitt meg en spesiallinse med pluss 13,5 i styrke. Når jeg bruker den, ser jeg det meste - men til gjengjeld dobbelt. Dessuten svir linsa, så jeg bruker den ikke.

En ny øyeoperasjon venter Erik i Tromsø 14. juni.

Snøscooterulykke

Siste ulykke inntraff skjærtorsdag - på snøscooter.

- En scooterfører kjørte i meg i over 100 km/t - trolig i fylla. Han traff tre andre snøscootere før min. Jeg ble kastet opp i lufta, landet vondt og ble forslått i hode og skuldrer. Det ble konstatert beinbrudd og tre brister i foten, sier Erik.

Han ble sendt med redningshelikopter til sykehuset i Hammerfest.

- I neste uke kaster jeg krykkene. Men til gjengjeld har en betennelse i skuldra gitt meg søvnløse netter.

Frykter jaktsesongen

Rett før påske måtte Erik slutte på skolen. Fraværet, som følge av øre- og øye-ulykkene, var for høyt.

- Er du bitter?

- Nei, men jeg er irritert over at mannen jeg mener fyllekjørte, ikke får sin straff. Politiet nektet å rykke ut, og fikk aldri tatt blodprøve av ham. Snøscooteren ble totalskadd, sier Erik Strifeldt.

6. juni fyller han 20 år. Kompisene har bedt ham feire med måte, så det ikke skjer flere uhell. Alle fleiper med Eriks uflaks.

- Og du sjøl, da?

- Jeg er skeptisk foran fiske- og jaktsesongen. Enten drukner jeg vel, eller så blir jeg skutt. Men inntil videre er jeg en glad gutt, forsikrer Erik Strifeldt.

gunnar.hagen@dagbladet.no

TRE MÅNEDER - TRE ULYKKER: Erik Strifeldt har gjennomgått mer enn soldater gjør i krig. Nå håper han uflaksen snart tar slutt.