Du leser nå Dagbladet Pluss

Norges ukjente barnehage­baronesse

Eli Sævareid startet sin første barnehage da hun ikke fikk barnehageplass til sønnen. Det ble starten på et milliardkonsern.

KOM IKKE AV SEG SELV: Barnehage-gründer Eli Sævareid minner om hva de private barnehageselskapene har bidratt med og advarer mot ideologisk kritikk. Foto: Kristin Svorte
KOM IKKE AV SEG SELV: Barnehage-gründer Eli Sævareid minner om hva de private barnehageselskapene har bidratt med og advarer mot ideologisk kritikk. Foto: Kristin SvorteVis mer

Eli Sævareid trekker pusten. Hun snakker rolig og behersket, men det er noe i stemmen som dirrer.

- Jeg startet den først barnehagen for 32 år siden. Dette er ikke noe nytt som skjer, sier hun.

Vi møter henne i Baglerbyen FUS barnehage i gamlebyen i Oslo, en av barnehagene konsernet hennes har bygget og nå driver.

- Jeg starter fordi jeg hadde behov for barnehageplass for min eldste sønn. Beskjeden jeg hadde fått fra Haugesund kommune var: du kommer aldri til å få barnehageplass.

- Det var fakta den gangen. Det var nesten ingen plasser.

Det er tydelig at hun mener denne delen av historien blir glemt når debatten nå går om velferdsprofittører og profittfrie barnehager, og det snakkes om at det har vært mer lønnsomt å drive barnehager enn å investere på børsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.