Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges unnfallenhet

Tolv år gamle Muhammed al-Durra ble i helga drept av den israelske hæren for åpent kamera. Jaglands holdning til uroen tar ikke hensyn til hvem som er offer og hvem som er overgriper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Søndag forlot to år gamle Sara livet etter å ha blitt truffet av israelske kuler da hun satt i baksetet i familiens bil. Israel har satt inn helikoptre og tanks mot steinkastende palestinske ungdommer og noen lett bevæpnede palestinske politifolk. Antallet falne inntil i går formiddag viser med tydelighet hvilken ujevn kamp som nå pågår: 50 palestinere er drept på Vestbredden og i Gaza. Fem palestinske borgere av Israel er drept. En israelsk soldat er drept.
  • Utenriksminister Thorbjørn Jaglands holdning til uroen tar overhodet ikke hensyn til hvem som er offer og hvem som er overgriper. Hans linje er å fordømme volden i seg selv. Det er det samme som å fordømme kulene som dreper, ikke soldatene som skyter. Det bør ikke være noen tvil om at staten Israel nok en gang har slått til uforholdsmessig hardt mot rasende unge palestinske demonstranter. Dette burde Jagland hatt mot nok til å fordømme den israelske regjeringen for.
  • Det er i beste fall en misforstått politikk dersom Norge avholder seg fra å ta klare standpunkt til israelske overgrep på grunn av vår regjerings rolle i fredsprosessen. Det tjener verken Norge eller fredsprosessen at vår utenriksminister ikke formulerer klare politiske standpunkter til en konflikt mellom et folk som fortsatt er okkupert og okkupasjonsmakten. I verste fall, og det er slik det tolkes blant palestinere flest, er unnfallenheten en bevisst politikk for å støtte den ene parten, staten Israel.
  • Thorbjørn Jagland har imidlertid rett i at veien ut av den snurrende voldsspiralen er ny framgang i forhandlingene mellom palestinerne og staten Israel. Men han tar feil når han ensidig legger vekt på å se framover. Framgang i fredsprosessen skjer ikke uten vurdering av og stillingtaken til nåtida og historien. Skulle en slik stillingtaken forverre Norges forhold til Israel, er det en pris verd å betale. 12-åringen Muhammed betalte med sitt liv.