Norges vakreste bunader

Her er Norges flotteste bunad, kåret av Dagbladets lesere i en konkurranse med respons uten sidestykke: raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har mottatt over 12000 stemmer fra leserne siden vi forrige fredag inviterte til kåringen av Norges flotteste bunad.

Og allerede fra første dag tegnet det seg et bilde av hvilke bunader som er det norske folks favoritter:

Raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark, nordlandsbunaden, sunnmørsbunaden og hardangerbunaden.
Til slutt sto raudtrøyebunaden tilbake som en klar vinner.

Lang tradisjon

- Raudtrøyebunaden bygger på en lokal, særpreget draktskikk som er typisk for Øst-Telemark. Den er utviklet over lang tid, og representerer en svært lang tradisjon, sier Magny S. Karlberg i Bunad- og folkedrakt- rådet.

Hovedtypen av den opprinnelige raudtrøyebunaden forsvant på midten av 1800-tallet, og ble avløst av beltestakken, som kom på femteplass i Dagbladet-kåringen.

{ndash}Men så ble raudtrøyebunaden tatt opp igjen av Anna Bamble tidlig i vårt århundre, og seinere har husflidsrørsla bidratt til å utvikle den modellen vi har i dag, sier Karlberg.

Stor kunstner

- Jeg skjønner godt at folk har valgt nettopp den, uten at jeg vil røpe noen personlig favoritt. Raudtrøyebunaden har mye broderi og fine farger, og det er to ting som folk er opptatt av når de velger seg bunad, sier Karlsberg.

Anna Bamble var, ved siden av Hulda Garborg, en av dem som arbeidet aller mest iherdig for å vekke bunadstradisjonen til liv igjen i begynnelsen av dette århundret. Hun var fra Heddal, og virket en tid som vakt ved Folkemuseet i Oslo.

- Hun var en stor kunstner, sier Karlsberg, men understreker:

- Det er mange som har ytt bidrag for å få raudtrøyebunaden fram igjen.

Genuin

Hun er overveldet over interessen som Dagbladets lesere har vist for bunadene.

- Jeg oppfatter responsen som et uttrykk for en genuin interesse for den norske kulturen, og da på en måte som ikke har noen ting med nasjonalisme å gjøre. Det er en søken etter identitet, sier Magny S. Karlberg.