Norges vanligste navn:

Er i særklasse Anne og Jan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Motene skifter fort. Men navnemotene skifter ikke like fort.

Mens det for fire generasjoner siden var vanlig å kalle opp barn etter foreldre – særlig gutter, er mange av dagens ferske foreldre oppkalt etter sine besteforeldre.

Og dagens barn? De er gjerne oppkalt etter oldeforeldrene sine – eller foreldrenes oldeforeldre.

120 års bølger

- Påfallende mange av de navnene som er i vinden nå, har også vært i vinden tidligere. Dette går i bølger, og en bølge varer gjerne rundt 120 år. Det vil si at det går cirka 120 år fra et navn er på topp til det kommer på topp igjen, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk Sentralbyrå (SSB), forfatter av ”Den store norske navneboka”.

Sara er et typisk slikt navn, mener Oren. Det ligger nå på tredjeplass over de mest populære jentenavnene. Det var også superpopulært for rundt 120 år siden, og var på topp i 1880.

- Sara brukte femti år fra topp til bunn. Så lå det på bunn i nærmere 30 år før det begynt eå klatre, sier Ouren.

Kreativ? Neppe

GÅR ALDRI AV MOTEN: Anne Enger og Jan Petersen deler fornavn med over 60.000 norske kvinner og 50.000 menn. De har ligget på navnetoppen sammenhengende flere tiår. Typisk norsk med andre ord. Foto: SCANPIX
GÅR ALDRI AV MOTEN: Anne Enger og Jan Petersen deler fornavn med over 60.000 norske kvinner og 50.000 menn. De har ligget på navnetoppen sammenhengende flere tiår. Typisk norsk med andre ord. Foto: SCANPIX Vis mer

Svært mange foreldre tror de er kreative når de henter fram et gammelt navn til den nyfødte. Når barnet begynner i barnehagen er sjansen likevel stor for at noen – eller flere heter det samme.

- Vi tror vi er originale, men holdninger og trender svever i samfunnet, og vi tar dem opp ubevisst, sier Bottolv Helleland, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

De siste årene har navnetoppen vært preget av to ting: Gamle navn, og bibelske navn. Som Jonas.

- Det er to tydelige bølger som har vart en periode nå: Korte jentenavn som slutter på a eller ah, og guttenavn som har rot i Bibelen, sier Jørgen Ouren.

- Hvem er det som bestemmer dette?

- Du og jeg. Det er faktisk ganske tilfeldig, for det er få som egentlig vil ha et navn som veldig mange andre har, sier Ouren.

Men så blir det sånn likevel.

Ti på topp

Både foreldre og barnehageansatte vil sannsynligvis kjenne seg igjen i SSBs siste navnestatistikker:

I 2006 var dette mest populære jentenavnene:

1. Thea (Tea)
2. Emma
3. Sara (Sarah eller Sahra)
4. Julie
5. Ida
6. Hanna (Hannah)
7. Nora (Norah)
8. Ingrid (Ingerid, Ingri)
9. Emilie
10. Amalie.

Og de mest populære guttenavnene var:

1. Jonas
2. Mathias (Matias)
3. Alexander (Aleksander)
4. Andreas
5. Elias
6. Kristian
7. Sebastian
8. Markus (Marcus)
9. Sander
10. Tobias

Fenomenet Emma
- Det morsomme er at like etter at navnestatistikkene er publisert, og mange har skrevet om det, så ser vi ofte en nedgang på de øverste navnene, sier Ouren.

Likevel har de fleste navnene på disse listene figurert på topplistene i noen år. Det desidert mest populære jentenavnet de siste årene er Emma.

- Emma er også et eksempel på 120 års-bølgen, men strevde litt med å komme tilbake. Så kom det plutselig, sier Jørgen Ouren.

Så populært ble Emma at Ouren vurderte å sende ut en pressemelding som ”advarsel”. Det fikk han ikke lov til.

I 2003 nådde Emma den høyeste populariteten et jentenavn har hatt i Norge på over 30 år. Fra april 2003 fikk tre av 100 jentebarn navnet Emma. Emma lå fortsatt på topp i 2005, men byttet i fjor plass med Thea.

- Det er svært sjelden at et navn kommer plutselig inn på topplistene, men både Emma og Martin var slik, sier Ouren.

Hvor mange heter hva?

I dag er det ifølge SSBs navnesøk over 6000 jenter og kvinner som heter Emma i Norge i dag. Til sammenligning er det over 10.000 menn som heter Jonas – et navn som har vært på topp ti i ti år.

Lurer du på hvor mange som heter hva? Sjekk selv her.

Førsteamanuensis Botolv Helleland mener at en navn ligger på topp mellom 10 og 30 år.

- Et nytt navn vokser fram, har sin storhetstid, før populariteten langsomt avtar, vi går lei og begynner å lete etter nye navn, sier Helleland til forskning.no.

Glem Gry og Geir

Navn som var veldig populære på 70-tallet er ikke like lite populære i dag. Ingen jenter fikk for eksempel navnet Gry eller Gunn i fjor, kun fire ble kalt Hege og ti Trine.

- Det rare med jentenavn er at de har en stygg tendens til å forsvinne. Gro nærmer seg vel null nå, sier Jørgen Ouren.

- Men kommer det tilbake?

- Det gjør det nok. Men du får neppe oppleve det selv.

Men Anne, som var på topp i 1970 og 1971– og faktisk hvert år fra 1940, har holdt stand: 101 jenter fikk navnet Anne i fjor. Totalt heter 64888 norske kvinner Anne.

Jan er Annes mannlige motpart: Det lå på topp hvert år fra 1940 til 1973. I fjor fikk 60 gutter navnet Jan. I Norge i dag lyder over 50.000 norske menn (men altså få smågutter) navnet Jan.

- Anne og Jan er i særklasse Norges vanligste første fornavn, sier Jørgen Ouren.

Men tilbake til 70-tallet.

Geir, som var nummer to i 1970, er på langt nær like populært i dag: Ingen fikk navnet i fjor. Åtte fikk navnet Trond, mens 13 gutter ble kalt Rune i 2006.

Ikke Gud, men Jesus

Det finnes rundt 30.000 navn i Norge, og det blir stadig flere etter at navneloven ble betydelig mer liberal i 2003. I dag heter det kun at navnet ikke skal kunne bli til vesentlig ulempe for den som innehar det.

Dermed er det et skjønnsspørsmål hva som er lov i Norge. For eksempel Gudergod, Selveste og Tog. 20 norske menn lyder det noe engelskklingende navnet Boy, mens 36 menn er oppkalt etter Jesus – et av de aller vanligste guttenavn i Spania.

Til sammenligning heter over 14600 norske kvinner Maria.

Bibelske navn har vært veldig moderne i mange år, særlig guttenavn. Nesten en fjerdedel av alle gutter født i 2005 fikk navn man kan finne igjen i Bibelen. Når man ser på listen over de mest brukte guttenavnene i 2005, har de fem øverste bibelsk opprinnelse, og det er mange flere nedover listen, ifølge SSB. 

Men ingen er registrert i Norge med navnet Gud – det er sannsynligvis heller ikke lov.

POPULÆR: Alexander With deler navn med svært mange nyfødte - nærmere bestemt 476 gutter født i fjor.
HELT PÅ TOPP:</B> Jonas - her Gahr Støre - er Norges mest populære guttenavn. Det er bibelsk, og bibelske guttenavn er veldig i vinden.
<B>POPULÆR:</B> Sarah(Natasha Melbye) eller var helt på navnetoppen i 2000 - og i 1880. Det er også bibelsk.