Norges verste nettovergriper anker ikke dommen

26-åringen er dømt til 16 års fengsel og må betale 18,5 millioner i oppreisning. - Alle må få ro, ikke minst de fornærmede, sier mannens advokat.

DØMT: Fotballdommeren i 20-åra er dømt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: Privat
DØMT: Fotballdommeren i 20-åra er dømt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: PrivatVis mer

Den 26 år gamle tidligere fotballdommeren som i begynnelsen av juli ble dømt for nettovergrep mot flere hundre gutter, anker ikke dommen. Det opplyser hans forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til Dagbladet.

Mannen ble dømt til 16 års fengsel og må betale over 18,5 millioner kroner i oppreisning til de fornærmede, i saken som har vært kjent som «OP Sandra» hos politiet. Etter et møte denne uka, har 27-åringen i samråd med advokaten bestemt seg for å la dommen bli stående.

- Han anker ikke. Alle må få ro, ikke minst de fornærmede, skriver Lærum i en SMS til Dagbladet.

Hemmelig dobbeltliv

Da mannen i vår satt tre måneder på tiltalebenken, erkjente han i stor grad nettovergrep mot 268 tenåringsgutter samt fysiske overgrep mot et titall av dem. Da 27-åringen fikk sin dom inneholdt den totalt 473 straffbare forhold.

Under rettssaken kom det fram detaljerte beskrivelser om hvordan 27-åringen i flere år levde et hemmelig dobbeltliv. I det han kom inn døra på gutterommet byttet han personlighet og gikk inn i en modus hvor alt handlet om å lokke og true til seg seksualiserte bilder og videoer av guttene.

22 000 videoer

I retten erkjente mannen å i flere år ha lokket unge gutter med kjæresteforhold, penger og sex i bytte mot nakenbilder og videoer, og på den måten ha fått tilsendt enorme mengder overgrepsmateriale.

Alder og språk skal ha blitt tilpasset de han tok kontakt med. Ifølge politiet en bevisst taktikk for å enklest mulig lure vedkommende.Under etterforskningen er det gjennomgått mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre.

Overgrepsofre i alle fylker

Da politiet over flere år gjennomførte sin etterforskning, kjent som «Operasjon Sandra» på grunn av tiltaltes falske identitet på nettet, ble det avdekket overgrepsofre i alle landets fylker, men også i andre land.

LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for mannens nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg
LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for mannens nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Totalt har politiet avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år.

I tiltalen var 268 av dem navngitt, men totalt har politiet sporet opp 458 fornærmede - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. Hovedsakelig er det snakk om gutter i alderen 13 til 15 år.

Saumfarte skolekataloger

Ifølge Dagbladets opplysninger skal de fleste av de fornærmede ha blitt sporet opp raskt. Andre skal det ha tatt over en måned å finne. Flere skal aldri ha blitt identifisert.

Skolekataloger, passregistre og sosiale medier ble alle finkjemmet i jakten på gutter som hadde vært i kontakt med den nå dømte mannen. Koordinerende bistandsadvokat, Christian Lundin, la i retten ned oppreisningskrav på totalt over 25 millioner kroner på vegne av 254 av de fornærmede i saken.