OP-Sandra:

Norges verste nettovergriper dømt

Mannen lokket og truet til seg nakenbilder og -videoer fra hundrevis av gutter, og møtte flere av dem for å utføre seksuelle overgrep. Nå er han dømt til 16 års fengsel. - Saken savner sidestykke, slår dommeren fast.

DØMT: Den tidligere fotballdommeren er dømt for overgrep mot flere hundre gutter i Norges største nettovergrepssak Foto: Privat
DØMT: Den tidligere fotballdommeren er dømt for overgrep mot flere hundre gutter i Norges største nettovergrepssak Foto: PrivatVis mer

Det kommer fram i en dom fra Nedre Romerike tingrett i dag. Like før klokka 13 ankom den 27 år gamle tidligere fotballdommeren retten i mørkeblå, kortermet skjorte og jeans. Der fikk han opplest rettens avgjørelse for 473 straffbare forhold.

- Det er ingen tvil om at tiltalte er strafferettslig tilregnelig, sier tingrettsdommer Maria Engøy Duna, før hun leste opp straffen på 16 års fengsel.

Nylig satt mannen tre måneder på tiltalebenken. Der erkjente han i stor grad nettovergrep mot 268 tenåringsgutter samt fysiske overgrep mot et titall av dem.

- Savner sidestykke

- Han brukte svært utspekulerte metoder for å få dette til. Denne saken savner sidestykke, sier Duna, og legger til at saker med et slikt omfang vil nærme seg maksimalstraffen på 21 års fengsel.

Under rettssaken kom det fram detaljerte beskrivelser om hvordan 27-åringen i flere år levde et hemmelig dobbeltliv. I det han kom inn døra på gutterommet byttet han personlighet og gikk inn i en modus hvor alt handlet om å lokke og true til seg seksualiserte bilder og videoer av guttene.

- Vi merker oss at dommen er i tråd med det vi la ned påstand om, sier statsadvokat Kari Hangeland Buvik til Dagbladet etter at dommen er forkynnet.

22 000 videoer

I retten erkjente mannen å i flere år ha lokket unge gutter med kjæresteforhold, penger og sex i bytte mot nakenbilder og videoer, og på den måten ha fått tilsendt enorme mengder overgrepsmateriale.

Alder og språk skal ha blitt tilpasset de han tok kontakt med. Ifølge politiet en bevisst taktikk for å enklest mulig lure vedkommende. Under etterforskningen er det gjennomgått mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre.

Statsadvokat Kari Buvik la i sin prosedyre ned påstand om 16 års fengsel for 27-åringen under sin prosedyre i mai. Samtidig ba mannens forsvarere, advokatene Gunhild Lærum og Gard Lier, ned påstand om mildest mulig straff.

Ofre i alle fylker

Da politiet over flere år gjennomførte sin etterforskning, kjent som «Operasjon Sandra» på grunn av tiltaltes falske identitet på nettet, ble det avdekket overgrepsofre i alle landets fylker, men også i andre land.

LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for mannens nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg
LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for mannens nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Totalt har politiet avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år.

I tiltalen er 268 av dem navngitt, men totalt har politiet sporet opp 458 fornærmede - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige og 11 i Danmark. Hovedsakelig er det snakk om gutter i alderen 13 til 15 år.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal de fleste av de fornærmede ha blitt sporet opp raskt. Andre skal det ha tatt over en måned å finne. Flere skal aldri ha blitt identifisert.

Skolekataloger, passregistre og sosiale medier ble alle finkjemmet i jakten på gutter som hadde vært i kontakt med den nå dømte mannen. Koordinerende bistandsadvokat, Christian Lundin, la i retten ned oppreisningskrav på totalt over 25 millioner kroner på vegne av 254 av de fornærmede i saken.

- Et lite plaster

I dommen er det tildelt en samlet oppreisning til de fornærmede på 18,5 millioner kroner.

- På vegne av de fornærmede er jeg tilfreds med at retten fulgte straffepåstanden til aktor. Takket være svært grundig politiarbeid utført av flinke etterforskere ble denne saken rullet opp. Det ble tilkjent samlet oppreisning til ofrene på ca 18,5 millioner kroner, og det er etter det jeg kjenner til den høyeste oppreisning som noen gang har blitt tilkjent i en dom i slike saker, skriver Lundin i en e-post til Dagbladet..

Advokaten sier at oppreisningen likevel aldri vil kompensere fullt ut for de overgrepene ofrene har blitt utsatt for, men at det er et lite plaster på et stort sår for hver av de unge guttene.

- Dommen - spesielt utmålingen av oppreisningen - vil nå bli grundig gjennomgått sammen med de andre oppnevnte bistandsadvokatene, skriver Lundin.

Anker trolig ikke

Mannens forsvarer, advokat Gard Lier, sier til Dagbladet at det ikke var noen store overraskelser i tingrettens straffeutmåling. 27-åringen tok likevel to ukers betenkningstid for å vurdere avgjørelsen.

- Vi vil nå lese nøye gjennom dommen og vurdere ankespørsmålet, sier Lier.

- Kan det bli aktuelt å anke avgjørelsen?

- Slik det ser ut nå, så tror jeg ikke det, sier advokaten.