Coronasmitte

Norges verste smitteuke

Aldri har det blitt registrert så mange nye covid-19-tilfeller i løpet av ei uke som i uke 44, viser Folkehelseinstituttets foreløpige tall.

- ALVORLIG: Det siste døgnet er det registrert 704 nye smittetilfeller i Norge - det høyeste antallet hittil i pandemien. Nå varsler regjeringen nye tiltak i løpet av uka. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet at 2 942 fikk påvist covid-19 i forrige uke. Det er nesten dobbelt så mange smittetilfeller som uka før, og nær dobbelt så mange smittetilfeller som Norges verste smitteuke noensinne.

Dagbladet hentet tallene fra Folkehelseinstituttets hjemmesider klokka 08.14. Det betyr at tallene kan justeres noe innen FHI legger fram sine offisielle smittetall for uke 44 i ukerapporten som publiseres onsdag ettermiddag.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Dobling hver uke

Norges nest høyeste antall smittede i løpet av ei uke ble registrert i uke 13, som var i slutten av mars. Den gang ble det registrert totalt 1733 nye tilfeller.

Disse tallene kan imidlertid ikke sammenliknes med dagens tall. Dette fordi helsemyndighetene anslår at vi i mars oppdaget omkring ti prosent av smittetilfellene, mens vi nå oppdager omkring 40 prosent av tilfellene. Dermed var mørketallene i mars sannsynligvis mye større enn nå.

Norges tredje verste smitteuke var imidlertid i uke 43. Den gang ble det registrert 1718 nye smittetilfeller i Norge. Tallet var nær doblet fra uke 42, og resulterte i at regjeringen innførte nye tiltak mandag i uke 44.

Det siste døgnet er det registrert 161 nye bekreftede koronatilfeller i Oslo også. Det er 94 flere enn på samme dag i forrige uke, melder NTB.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Nye tiltak

På tross av Norges nye nasjonale og lokale tiltak, har smittespredningen økt brått. På grunn av dette har helseminister Bent Høie allerede varslet at regjeringen vil innføre nye tiltak mot spredning av covid-19 denne uka.

Under tirsdagens pressekonferanse forsøkte direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet å sette ord på hvor alvorlig situasjonen i Norge faktisk er.

- Smitten sprer seg raskt og epidemien øker i omfang. Situasjonen er alvorlig. Ved inngangen til august økte smitten til ca. 300 per uke. I september ca. 700 per uke. De to første ukene i oktober var det ca. 1000 per uke. Og så fra inngangen til uke 43 har det bare gått rett opp. Nå går kurven slik, sa Stoltenberg og strakte hånda mot taket.

DANS: Liverpool-profil Alex Oxlade-Chamberlain og kjæresten Perrie Edwards har delt en video fra deres frivillige hjemmekarantene. Slik ser det ut. Vis mer

Kraftig advarsel

- Det betyr at da jeg sto her i forrige uke, rapporterte jeg om ca. 1600 tilfeller i uke 43. Når jeg nå står her å rapporterer om uke 44 er det nesten 3000 tilfeller. Altså nesten en dobling i løpet av den uka. Det er ikke tegn til at det slutter å øke. Og kapasiteten for smittesporing er under sterkt press allerede, og kan bryte sammen raskt med en slik økning.

Videre opplyste Stoltenberg at det også finnes andre grunner til å være urolig.

- Det er en rask økning i andelen positive prøvesvar. Antall smittede øker i alle aldersgrupper. Antall tilfeller øker i så godt som hele landet. Og antallet smittetilfeller blant personer med fødeland utenfor Norge stiger - de utgjør 40 prosent av alle tilfellene som oppdages.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer