Norgesbesøk avlyst i 12.time

Brasils visepresident Marco Antonio de Oliveira Maciel skulle ha kommet på offisielt norgesbesøk 1.- 4. mars, med en delegasjon der også kongens svoger, Erling Lorentzen, skulle være med. I siste liten ble besøket avlyst, trolig på grunn av frykt for uønsket oppmerksomhet omkring indianerkonflikten i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Møtet kom i stand på brasilianernes initiativ, men falt sammen med «finalen» i indianerkonflikten, der kongens svoger er hovedperson. Besøket ble avlyst i tolvte time, angivelig på grunn av «interne politiske forhold».

Avlysningen av Brasils første offisielle besøk i Norge er ikke omtalt i noen norske medier før nå. Fra Nærings- og handelsdepartementets side arbeides det for en ny dato for møtet, i etterkant av det planlagte statsbesøket som statsminister Kjell Magne Bondevik skal avlegge i Brasil kommende høst.

Opprørstilstander

Lorentzen er en av Brasils store landeiere og styreformann i Aracruz Celulose. Selskapet har i lang tid ligget i konflikt med den indianske urbefolkningen i området. Norgesbesøket falt samtidig med avgjørelsen i Aracruz-konflikten.

Harald Eraker i Framtiden i våre hender var i Brasil i begynnelsen av mars, da Aracruz-saken var inne i sin avgjørende fase. Han var vitne til de rene opprørstilstander fra indianernes side.

Uønsket fokus

Eraker sier til Dagbladet at det var en utbredt oppfatning at kongens svoger ved sine kontakter og sin innflytelse hadde påvirket avgjørelsen om å avlyse norgesbesøket.
Dette besøket var han i utgangspunktet pådriver for, ifølge Norges Eksportråds Helge Hasselgård.

Det var da Brasils justisminister i månedsskiftet februar- mars kom med sin beslutning om løsning av konflikten at uroen for alvor blusset opp. Avgjørelsen om å gi tilbake 2500 hektar land samt ti millioner amerikanske dollar i erstatning til indianerne kom 2. mars, samtidig som det offisielle norgesbesøket skulle finne sted. Det hadde vært kjent i noen uker at justisministerens avgjørelse ville falle på dette tidspunktet.

- Alle visste at det ville smelle. Det gjorde norgesbesøket uaktuelt, så vel for Lorentzen som for visepresidenten. Det er en kjent sak, sier Eraker.
Besøket ville ha avstedkommet fokus på indianerkonflikten. Et slikt fokus skal ikke Lorentzen ha ønsket på dette tidspunkt.

At prinsesse Ragnhilds ektemann i utgangspunktet var med som framskutt representant i delegasjonen fra Brasil, reagerte ingen på. Som ledende næringslivsmann og med sin tette forbindelse med det norske kongehuset, ble det sett på som naturlig.

Utenriksdepartementet ved Presseansvarlig Ingvard Havnen bekrefter overfor Dagbladet at besøket ble avlyst fra Brasils side.

- Det ble anført at politiske spørsmål hadde kommet opp, som gjorde besøket uaktuelt. Hvilke politiske forhold, ble det ikke sagt noe om.

Okkuperte land

Like etter justisministerens avgjørelse i begynnelsen av mars okkuperte urbefolkningen landområder de har krevd å få tilbake fra det Lorentzen-styrte Aracruz-selskapet, verdens største produsent av kortfibret cellulose
Det hører med til historien at svenskekongen, Carl Gustav, skulle være gjest hos Lorentzen og Aracruz uka etter, rundt den 10. mars, mens han var på sitt offisielle besøk i Brasil. Han ble frarådet å besøke Aracruz, Lorentzen og indianerområdene, et råd han fulgte. Rådgiver var brasiliansk politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer