Norgesbildet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke greit å være nordmenn i en verden av uforstand. Som Dagbladet meldte i går, danner det seg nå et bilde av nordmenn som verdens verstinger både når det gjelder vern av truede dyr og sårbar natur. Men både hvalfangsten og ulvebekjempelsen er jo basert på rasjonelle overveielser. Ulven kan rett nok stå i fare for å bli utryddet, i strid med internasjonale konvensjoner, men dermed reddes både sau og mennesker. Og hvalfangsten er i samsvar med Gro Harlem Brundtlands prinsipper om bærekraftig utvikling. At vi ellers driver rovfiske, er rett nok blitt vanskelig å forsvare, men vi stanser vel i tide med det også.
  • Som nasjon er vi i beste fall tvetydig sett utenfra. Vi lever et liv på kanten av den evige is, og er primært råvareproduserende. Fisken sender vi nokså ubearbeidet til de internasjonale markedene, og olje og metaller sender vi ut i bulk. Samtidig møter mange Norge som et høyteknologiland, en nasjon som vil spise kirsebær med de fleste som et kunnskapsland og et kompetanseland.
  • Stort sett er det likevel få som estimerer oss. Vi nevnes veldig sjelden i internasjonale medier, og er ikke ofte eksempel for noe som helst. Derfor er Norges-bildet noe vi er mest opptatt av selv. Vi flokker oss sammen her nord, og frykter våre naboer. I to hundre år har vi vært engstelige for at russerne skulle forlange havner i norske fjorder, og vi frykter ustoppelig at svenskene skal lure oss. Vi frykter dessuten de eksotiske utlendingene som vi tror vil vandre nordover i store flokker fordi de er blitt lei av sol og varme og vil bosette seg her oppe ved polarisen. Dem gjelder det å stanse, og det gjør vi.
  • I stedet drar noen av våre beste menn og kvinner ut i verden for å fortelle dem der ute hvordan den bør styres. Vi har en gudegitt evne til å rydde opp. Vi er reisende i internasjonal moral. Slik framstår vi nordmenn lett med et oppblåst selvbilde, med sterke retthaverske trekk: Det er typisk norsk å være god. Men det er nok også stort sett bare vi som merker det.