Norgesfrukt fra Kypros

Rimi satser på norske frukt og grønnsaker. Derfor økte prisene i mai. Det var «Rimi-Hagen»s forsvarstale overfor landbruksministeren og resten av Norge i går. Men Rimis tilsynelatende norske nypoteter er oppvokst på Kypros.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil tro de er norske, kommenterte Stein Erik Hagen da Dagbladet viste ham posen med nypoteter markedsført av Norgesfrukt under gårsdagens mediejippo i en Rimi-butikk på Skøyen i går. Der skulle matvaregiganten gjøre opp med landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen som annonserte at han - etter at Rimi nå har kuttet prisene - er tilbake som kunde.

En sjekk hos Norgesfrukt viser at Rimis nypoteter med norsk flagg og kart på posen på er kypriotiske. Ifølge innkjøpssjef Bjørn Oppberget i Norgesfrukt er det ikke noe galt i å pakke importerte poteter i en «norsk» utseende pose, så lenge det står - med liten, knapt synlig skrift - «Kypros» under .

At potetene er dyre, selv om de ikke er norske, er en annen sak: posen veier 1,5 kilo og koster kr 19,90.

Så når Hagen skylder på økte priser fra leverandørene, må han også ta for seg Hakon-eide Norgesfrukt, som er Rimis og Ica-butikkenes egen leverandør av frukt og grønt.

Både isbergsalaten, agurken tomatene, champignonene og kinakålen - norske varer som har steget mye i pris i vår - leveres fra Norgesfrukt. Ifølge Rimis informasjonskonsulent Terje Gulbrandsen var det særlig prisstigningen på isbergsalat og champignon som gjorde at Rimi kom så dårlig ut på VGs pristest i mai.

- Uansett om norske varer faller dyrere enn importerte, så tror jeg mange kunder foretrekker norsk. De er villige til å betale litt ekstra for den norske kvaliteten, sier Hagen, som synes Hanssen, som oppfordret til Rimi-boikott på grunn av en prisøkning på 3,8 prosent fra april, tenker for lite på norsk landbruk:

- Det virker som han er bare opptatt av pris, pris og atter pris. Men kvaliteten og sikkerheten betyr mye, den også.

PÅ HANDLETUR: Stein Erik Hagen og landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.