- Norgeshistoriens mest uhyrlige tekst

Filosof Lars Fredrik Svendsen har lest Anders Behring Breiviks 1500 sider lange manifest. Han kan avkrefte myten om en belest og intellektuell massemorder.

SIKTET: Anders Behring Breivik på vei tilbake til Ila fengsel etter avhør på politihuset i Oslo. Han har ikke uttrykt anger under avhør og har forklart seg helt rolig om hvordan han kaldblodig planla og myrdet 77 mennesker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET: Anders Behring Breivik på vei tilbake til Ila fengsel etter avhør på politihuset i Oslo. Han har ikke uttrykt anger under avhør og har forklart seg helt rolig om hvordan han kaldblodig planla og myrdet 77 mennesker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Verden har aldri sett en aktør som Anders Behring Breivik før. Man kan peke på noen likheter her og der, men det å produsere et manifest på 1500 sider, og så framstille massmordet som en markedsføring av manifestet, det er uten sidestykke, sier Lars Fredrik Svendsen til Dagbladet.

Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og har blant annet skrevet boka «Ondskapens filosofi». Han har lest seg gjennom hele manifestet til Anders Behring Breivik og har i dag en kronikk på trykk i Svenska Dagbladet under tittelen «De obegripliga dådens tanklösa manifest».

Et av det viktigste poengene til Svendsen er å avkrefte ryktet om Anders Behring Breiviks intellektuelle kapasitet. Toril Borch Terkelsen, som er førsteamanuensis ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap på Universitetet i Agder, sa følgende til Agderposten to dager etter massedrapene:

- Dette er en belest mann som har stor kunnskap om europeisk idéhistorie og filosofi slik det undervises på universitetene.

Svendsen er av en helt annen oppfatning.

- Ryktene om hans intellektulle begavelse har vært betydelig, betydelig overdrevet. De filosofiske verkene han fører opp blant sine favorittbøker og som han smykker teksten med sitater fra, har han ikke forstått stort av. Det er en merkelig tekst å lese, fordi det er så utrolig tomt. Det er ingen hjemme i den teksten, det er bare posering, utfall og innfall. Han er ingenting. Han er bare ekstremt høy på seg selv og uhyre forfengelig, sier Svendsen.

Avkler massemorderen Svendsen er i utgangspunktet skeptisk til å gi manifestet mer oppmerksomhet. Han skriver i kronikken sin at manifestet bør bli glemt fortest mulig. Ingen norske aviser har så langt lenket til manifestet, selv om det er omtalt i en rekke artikler.

Dagbladets Andreas Wiese skrev følgende i en kommentar: «Det burde alene være gode grunner til at dette manuskriptet ikke burde omtales, men forties og fornektes. Likevel bør det leses, diskuteres og analyseres. Breivik må ikke mystifiseres. Han må kles av.»

- DÅRLIG TENKT: Lars Fredrik Svendsen håper Anders Behring Breiviks manifest blir glemt fortest mulig, men mener vi likevel må forholde oss til det er så tett sammenvevd med massedrapet på 77 mennesker 22. juli. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
- DÅRLIG TENKT: Lars Fredrik Svendsen håper Anders Behring Breiviks manifest blir glemt fortest mulig, men mener vi likevel må forholde oss til det er så tett sammenvevd med massedrapet på 77 mennesker 22. juli. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg var litt betenkt før jeg skrev kronikken, helst skulle dette vært forvist til glemselen, men det er ikke til å komme fra at det sirkulerer. Det finnes der ute, vi kan ikke unngå å forholde oss til det.

- Jeg har forsøkt i en mest mulig nøktern tone å gjøre det Andreas Wiese sier, å avkle ham. De første dagene ble det manet fram et bilde av ham som en skolert og nærmest intellektuell, jeg prøver å vise at manifestet hans tvert i mot er fullt av selvmotsigelser og ekstremt dårlig tenkt, sier Svendsen.

- Behring Breivik begrunner massakren på forsvarsløse AUF-ungdommer med at de er «forrædere». Dette minner vel om kommunistenes definisjon av borgerskapet og nazistenes untermensch?

- Vi ser det gang på gang. Det er den idealistiske ondskapen, som er den farligste varianten. Aktøren er så fullstendig overbevist om sin egen godhet og har definert det onde i verden. Fordi han har definert dette onde, slutter han seg til at da må han selv og alt han gjør, være godt, som en bekjempelse av dette onde. Jeg trekker sammenligningen til Osama Bin Laden, som sa at han representerer «den gode terrorismen», fordi han bekjemper USAs «onde terrorisme».

- Uhyrlig dårlig tenkt - Den utrolig banale tankefeilen man begår, er at man tror at man kan bruke den andres - ofte innbilte - ondskap som bekreftelse på egen godhet. Det er en av de farligste tankene som finnes, det at man tror at man kan identifisere det onde så presist, at man kan eliminere det og skape paradis på jorden. Nettopp denne type tanke går igjen i Breiviks manifest. Samtidig må jeg understreke at  «idealistisk ondskap» ikke handler om at idealene hans er gode, de er perverse.

- Er det en farlig tekst?

- Ja. Jeg tror ikke så mange lar seg forføre av den, men jeg tror de finnes. Det påligger oss en oppgave å plukke dette fra hverandre og vise hvor uhyrlig dårlig tenkt det er. Det kan vi i hvert fall gjøre.

- Hvordan har det vært for deg å lese manifestet?

- POSERING: Anders Behring Breivik ser på seg selv som en ridder, men dreper uskyldige og utleverer sine venner og familie, skriver filosof Lars Fredrik Svendsen i en kronikk. Det er ett av mange eksempler på skrikende selvmotsigelser i massemorderens såkalte manifest.
- POSERING: Anders Behring Breivik ser på seg selv som en ridder, men dreper uskyldige og utleverer sine venner og familie, skriver filosof Lars Fredrik Svendsen i en kronikk. Det er ett av mange eksempler på skrikende selvmotsigelser i massemorderens såkalte manifest. Vis mer

- Jeg har en fordel ved at jeg er vant til å lese tekster med tankeuniverser som står meg fjernt, men det var samtidig forferdelig ubehagelig. Det begynner som en forvokst fremmedfiendtlig pamflett og utvikler seg nesten til en fantasyroman. En hel del er så langt ute at det nesten blir komisk, men det er ingenting komisk ved manifestet når man kjenner resultatet.

- Tror du manifestet vil bli stående eller vil det være glemt om ti år?

- Manifestet vil fortsette å være der siden massemordet og manifestet er så tett sammenvevd. Spesielt fordi han skriver om at massemordet som en markedsføring av manifestet, vil det bli stående som den mest uhyrlige teksten i norgeshistorien, og jeg håper og tror at det ikke vil bli mye lest.

- Når kommer den første masteroppgaven om manifestet?

- Den kommer nok, dette er noe vi også må forholde oss til som et forskningsobjekt.

Her kan du lese Lars Fredrik Svendsens kronikk i Svenska Dagbladet.

MANIFESTET: Anders Behring Breiviks massemord var en markedsføring av hans manifest om et nytt Europa. Behring Breivik har allerede framsatt krav i avhør, som varslet i manifestet. Kravene er blant annet at regjeringen skal gå av og at Norge skal styres av et «ridderråd».
MANIFESTET: Anders Behring Breiviks massemord var en markedsføring av hans manifest om et nytt Europa. Behring Breivik har allerede framsatt krav i avhør, som varslet i manifestet. Kravene er blant annet at regjeringen skal gå av og at Norge skal styres av et «ridderråd». Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer