- Norgeshistoriens mest uhyrlige tekst

Filosof Lars Fredrik Svendsen har lest Anders Behring Breiviks 1500 sider lange manifest. Han kan avkrefte myten om en belest og intellektuell massemorder.

SIKTET: Anders Behring Breivik på vei tilbake til Ila fengsel etter avhør på politihuset i Oslo. Han har ikke uttrykt anger under avhør og har forklart seg helt rolig om hvordan han kaldblodig planla og myrdet 77 mennesker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIKTET: Anders Behring Breivik på vei tilbake til Ila fengsel etter avhør på politihuset i Oslo. Han har ikke uttrykt anger under avhør og har forklart seg helt rolig om hvordan han kaldblodig planla og myrdet 77 mennesker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Verden har aldri sett en aktør som Anders Behring Breivik før. Man kan peke på noen likheter her og der, men det å produsere et manifest på 1500 sider, og så framstille massmordet som en markedsføring av manifestet, det er uten sidestykke, sier Lars Fredrik Svendsen til Dagbladet.

Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og har blant annet skrevet boka «Ondskapens filosofi». Han har lest seg gjennom hele manifestet til Anders Behring Breivik og har i dag en kronikk på trykk i Svenska Dagbladet under tittelen «De obegripliga dådens tanklösa manifest».

Et av det viktigste poengene til Svendsen er å avkrefte ryktet om Anders Behring Breiviks intellektuelle kapasitet. Toril Borch Terkelsen, som er førsteamanuensis ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap på Universitetet i Agder, sa følgende til Agderposten to dager etter massedrapene:

- Dette er en belest mann som har stor kunnskap om europeisk idéhistorie og filosofi slik det undervises på universitetene.

Svendsen er av en helt annen oppfatning.

- Ryktene om hans intellektulle begavelse har vært betydelig, betydelig overdrevet. De filosofiske verkene han fører opp blant sine favorittbøker og som han smykker teksten med sitater fra, har han ikke forstått stort av. Det er en merkelig tekst å lese, fordi det er så utrolig tomt. Det er ingen hjemme i den teksten, det er bare posering, utfall og innfall. Han er ingenting. Han er bare ekstremt høy på seg selv og uhyre forfengelig, sier Svendsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer