- Norgesprofil kan skade fredsarbeid

Eksperter kritiserer Norges "fredsimage".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske politikere liker å fremme et bilde av Norge som en fredsnasjon, og profilerer landets fredsarbeid gjennom den såkalte den norske modellen.

I siste utgave av Bistandsaktuelt tar imidlertid en rekke eksperter til motmæle mot norgesprofileringen.

- Slår seg på brystet

- Jeg er kritisk til et norsk politisk behov for å bruke fredspolitikken til å markere seg og slå seg på brystet, sier Stein Tønnesson, direktør ved Norsk fredsforskningsinstitutt (PRIO), til bladet. Dette mener han fører til at behovet for store synlige suksesser blir for sterkt.

I stedet for den norske modellen ønsker Tønnesson seg at Norge utvikler et samarbeid med andre aktører og andre land.

- Det er viktig å \'avnorgifisere\' dette. Norge er ikke mer egnet enn mange andre land.

I rapporten Norske selvbilder og norsk utenrikspolitikk utgitt av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) diskuteres bildet av Norge som en fredsnasjon.

- Det at nordmenn er ekstra fredsvennlige er nærmest oppfattet som et biologisk faktum. Vi har dette selvbildet fordi vi stadig vekk reproduserer det gjennom ord og handling. Norge er dermed ikke en fredsnasjon av noen genetisk eller historisk essensiell årsak, men fordi vi fortsetter med å fortelle historien om oss selv som fredsnasjon, sier NUPI-forsker Halvard Leira, redaktør for rapporten.

FREDSMEKLER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært fredsmekler i konflikten på Sri Lanka. Foto: AFP
FREDSMEKLER: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært fredsmekler i konflikten på Sri Lanka. Foto: AFP Vis mer

Egeninteresser

Dette selvbildet brukes av politikerne, mener Helge Pharo, leder for forskningsprosjektet \'Den norske fredstanken\'.

- Det svever rundt en forestilling om Norge som en liten stat uten stormaktsambisjoner og særinteresser og som ikke har kolonifortid. Alt dette skal liksom gjøre Norge bedre skikket til å bygge fred.

Flere av ekspertene peker på at nasjonale interesser er drivkraften for fredsarbeidet.

- Norge har stupt inn i mange situasjoner uten å se på konsekvenser og resultat, men drevet av norske behov, sier Øyvind Østerud, professor ved Universitetet i Oslo, til Bistandsaktuelt.

- Norgesprofil kan skade fredsarbeid