- Norgesprofil kan skade fredsarbeid

Eksperter kritiserer Norges "fredsimage".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske politikere liker å fremme et bilde av Norge som en fredsnasjon, og profilerer landets fredsarbeid gjennom den såkalte den norske modellen.

I siste utgave av Bistandsaktuelt tar imidlertid en rekke eksperter til motmæle mot norgesprofileringen.

- Slår seg på brystet

- Jeg er kritisk til et norsk politisk behov for å bruke fredspolitikken til å markere seg og slå seg på brystet, sier Stein Tønnesson, direktør ved Norsk fredsforskningsinstitutt (PRIO), til bladet. Dette mener han fører til at behovet for store synlige suksesser blir for sterkt.

I stedet for den norske modellen ønsker Tønnesson seg at Norge utvikler et samarbeid med andre aktører og andre land.

- Det er viktig å \'avnorgifisere\' dette. Norge er ikke mer egnet enn mange andre land.

I rapporten Norske selvbilder og norsk utenrikspolitikk utgitt av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) diskuteres bildet av Norge som en fredsnasjon.

- Det at nordmenn er ekstra fredsvennlige er nærmest oppfattet som et biologisk faktum. Vi har dette selvbildet fordi vi stadig vekk reproduserer det gjennom ord og handling. Norge er dermed ikke en fredsnasjon av noen genetisk eller historisk essensiell årsak, men fordi vi fortsetter med å fortelle historien om oss selv som fredsnasjon, sier NUPI-forsker Halvard Leira, redaktør for rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer