VILLE BETALT MER: - Jeg hadde vært villig til å gå en god del høyere, røper Gunnar Thesen. Foto: Foto: Iván Kverme/Finansavisen
VILLE BETALT MER: - Jeg hadde vært villig til å gå en god del høyere, røper Gunnar Thesen. Foto: Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Norgesrekord: Betalte 3,45 millioner for mynt

På en auksjon i USA har Oslo Myntgalleri sikret seg den dyreste norske myntennoensinne. Nå skal den selges videre til en samler i Norge.

(Finansavisen:) 20. april dro daglig leder Gunnar Thesen i Oslo Myntgalleri til USA. Dagen etter hadde han sikret seg det som er den dyreste norske mynten noensinne, på en auksjon i Chicago, skriver Finansavisen.

Prisvurderingen var 20.000 dollar, men etter en budrunde endte Thesen opp med å betale 360.000 dollar pluss 20 prosents provisjon; til sammen 3,45 millioner kroner.

Dette gjør den ikke bare til Norges, men også Skandinavias dyreste mynt solgt på auksjon.

- Jeg hadde vært villig til å gå en god del høyere, røper Thesen, og legger ifølge avisen til at selger var en myntsamler fra Maryland i USA.

Mynten er en såkalt 3-dobbel speciedaler i sølv, preget i 1666 mens Frederik III var konge i Norge. Det faktum at den er 3-dobbel betyr at mynten er tre ganger så tykk som en vanlig speciedaler. Sølvmynten veier 86 gram og er cirka 4 centimeter i diameter.

- Det er en usedvanlig sjelden mynt, og et praktstykke i en hvilken som helst samling. Før denne dukket opp i USA, var det kun ett eneste kjent eksemplar av en lik mynt. Den andre ble solgt i 1831, og befinner seg i Nationalmuseet i København, forteller Thesen.

Vil selge til samler i Norge

Sist man kunne sikre seg en tilsvarende mynt var altså for 187 år siden. Ifølge Thesen blir mynter fra 1660-tallet regner som et høydepunkt i norsk numismatikk (vitenskapen om mynter, pengesedler og medaljer, red. anm.). På den tiden hadde man myntverksdrift i Myntgata i Oslo, og veldig flinke stempelskjærere.

- Jeg har jobbet som mynthandler i 43 år, og har kun vært borti to tilfeller av 3-doble speciedalere. Den andre befinner seg i dag i Nordeas myntsamling, sier Thesen til Finansavisen.

Mynten Oslo Myntgalleri nå har kjøpt er ifølge Thesen pent bevart, samtidig som man kan se at den er brukt.

- Den har ingen kantskader, men noen har risset inn navnet «Jens Pham» en gang for lenge siden. Jeg synes egentlig bare at det gjør den mer interessant, sier Thesen, som nå skal legge mynten ut for salg.

- Hva vil prisen være?

- Vi har ikke satt en pris, men kanskje vi kan tjene 10 prosent på den. Når vi nå har sikret at dette klenodiet er kommet tilbake til Norge, ønsker vi at mynten skal bli her i landet. Det er kanskje ti aktuelle kjøpere i Norge, sier Thesen til avisen.

Andre økonominyheter:
SAS: Nye ruter og flere frekvenser
- Renten skal ikke like mye opp som Norges Bank ser for seg