Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norgesrekord i inkasso

42 milliarder utestående. Men innkreverne går med underskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inkassoselskapene jakter på 42,1 milliarder kroner fra Ola Nordmann. Det er ny norgesrekord. Første halvår i 2006 ble det drevet inn fem milliarder kroner - over en halv milliard mer enn i samme periode i 2005, ifølge Dagens Næringsliv .

Vi skylder stadig mer, og grunnene kan være mange. Ifølge Kreditttilsynet kan årsaken være at stadig flere innkrevere sender kravene sine til inkasso.

- Men det kan også forklares med endret betalingsvilje eller betalingsevne, sier spesialrådgiver Anne-Kari Tuv til DN.

129 selskaper driver med inkasso.

Og til tross for gode tider går hele 29, en fjerdedel, med underskudd i første halvår. To av selskapene hadde i tillegg tapt egenkapitalen.

- Disse blir fulgt nærmere opp av Kredittilsynet. Det er krav om positiv egenkapital, sier Tuv.

Færre og større

Inkassobyråene tjener gode penger på nordmenn. I fjor innkasserte Norges 129 byråer totalt over ni milliarder kroner. Byråenes andel av dette beløp seg til i overkant av 1,6 milliarder.

GANG MED 42.000: Tidligere finansminister Per Kleppe viser fram ti millioner kroner, i 1975. I dag skylder Ola Nordmann førtitotusen ganger så mye til inkassoselskapene. Foto: paul Owesen/Scanpix
GANG MED 42.000: Tidligere finansminister Per Kleppe viser fram ti millioner kroner, i 1975. I dag skylder Ola Nordmann førtitotusen ganger så mye til inkassoselskapene. Foto: paul Owesen/Scanpix Vis mer

Tall fra Lindorff viser at innkomne saker har gått ned i de fleste aldersgruppene. Ifølge tall fra Kredittilsynet er gjelda nå fordelt på færre saker med større beløp.

Og klagesakene mot inkassobyråene har økt de siste årene. Informasjonen om inkassolover og regler er spredt på flere hender enn før.

Les mer om inkassosaker og nettmøtet med rådgiver i inkassoklagenemnda Tone Thomassen her.

Les mer om Norges dyreste inkassosak her , (men ikke for kunden).

image: Norgesrekord i inkasso